Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Schrijfster en journaliste Jeannette van Ditzhuijzen werkt aan een boek over Enith Brigitha (1955). De van afkomst Curaçaose was in de jaren zeventig de meest toonaangevende Nederlandse zwemster, maar kwam niet verder dan brons op de Olympische Spelen. Later bleek dat de Oost-Duitse dames die naar goud en zilver zwommen dat deden met gebruik van doping.


enithbrigithaHet idee voor een boek over Curaçaos beste zwemster ooit komt van voormalig huisarts Alex Roose. Aanvankelijk probeerde Roose, samen met Van Ditzhuijzen en anderen, om Brigitha alsnog de medailles waar zij recht op had te doen toekomen. Maar er was weinig kans dat het Internationaal Olympisch Comité zou instemmen. ,,Men wil geen precedent scheppen”, zegt Roose. Vervolgens kreeg de zaak Brigitha wel veel aandacht. Het programma Andere Tijden Sport bracht in een aflevering ‘het onthutsende verhaal over sporten onder DDR-regime, verraad, vroeg afscheid en lang stilzwijgen’, aldus nos.nl. ,,Alleen al op de Zomerspelen van 1976 haalden de sporters uit de DDR negentig medailles binnen. Maar de bekroonde sporters bleken een door de staat verplicht dopingprogramma te volgen.” Omroep Max eert Brigitha, die twee keer werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, in een kerstuitzending en Tweede kamerlid Pia Dijkstra (D66) neemt het voor haar en ander oud-sporters op. Dijkstra noemt de bronzen medailles van Brigitha ‘brons met een gouden randje’.
Nadat duidelijk was dat de medaille er nooit zou komen, kreeg Roose de ingeving voor een boek. Na vele interviews, reizen en uitgebreid onderzoek, is Van Ditzhuijzen aan het schrijven. ,,Ze is op de helft”, zegt Roose die heeft geholpen met het traceren van mensen die Brigitha kende, zoals familieleden, een trainster en een Amerikaanse zwemster. Roose verwacht dat het boek volgend jaar oktober verschijnt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).