Van een onzer verslaggevers 

Willemstad - De Curaçaose Dokmaatschappij heeft de E-zonestatus aangevraagd om met de nieuwe strategische partner Damen Shipyards verder te gaan als offshore company. Dat zegt de interim-directeur van de CDM-Holding, Getmar Caldera, tegenover deze krant.
dokDe status van Economische zone (E-zone), die een pakket fiscale voordelen garandeert, geldt als een van de voorwaarden van Damen Shipyards voor samenwerking met CDM. De scheepswerf wordt het derde omheinde gebied op Curaçao aangemerkt als vrije zone voor internationale handel in goederen en diensten. De andere twee zijn de Free Zone Koningsplein bij de haven, en de Free Zone bij luchthaven Hato.
Caldera verwacht ‘over twee tot drie weken’ samen met de nieuwe strategische partner de vlag van Damen Shipyards op de scheepswerf te kunnen hijsen. Damen, dat de operationele exploitatie van de scheepswerf overneemt, investeert naar verluidt 70 miljoen gulden in verbetering van de infrastructuur van de werf, specifiek in water-, elektra- en gasleidingen, en in onderhoud van de kranen op het terrein. Ook komt er een nieuw droogdok, dat momenteel in Nederland in de steigers staat.
Damen Shipyards stelt hoge eisen aan opleiding van personeel, kwaliteit van onderhoud en naleving van internationale eisen op het gebied van milieuwetgeving. De Dokmaatschappij beschikt sinds februari van dit jaar over de ISO 14001-certificatie; een systeem om de milieurisico’s van de bedrijfsvoering te beheersen en waar mogelijk te verminderen. ,,Vorige week zijn twee vertegenwoordigers van verzekeraar Lloyd’s naar Curaçao gekomen om te kijken hoe ver we zijn met de implementering van de ISO 14001”, vertelt Caldera. ,,Van de lijst van wel honderd milieumaatregelen hebben we het merendeel doorgevoerd. We zijn goed op weg naar het niveau van internationale sustainability standards.” CDM beschikt inmiddels over een Hinderwetvergunning. ,,We zijn de eerste en enige industrie op het eiland met een Hinderwetvergunning”, zegt Caldera trots.
De interim-directeur verwacht geen problemen bij de afhandeling van de aanvraag voor de E-zone-status, waarover de Raad van Advies zich nog moet uitspreken. Caldera: ,,Lokaal doen we zaken met Kompania di Tou Kòrsou (KTK), dat onderhoud en reparaties aan sleepboten door CDM laat uitvoeren. Bijna al onze andere klanten zijn buitenlandse ondernemingen, en daarmee voldoen we ruimschoots aan de voorwaarde van minimaal 75 procent internationale handel om te kunnen worden aangemerkt als economische zone.” Het meest noordelijke gedeelte van het terrein, nabij Asphalt Lake Recovery, waar het hotel voor buitenlandse gasten en werknemers van CDM staat, wil Caldera als interim-directeur van CDM zelf verder gaan ontwikkelen. ,,We zijn met diverse partijen in overleg om te kijken welke bedrijvigheid we daar het beste kunnen ontwikkelen. Ook dit gedeelte van de werf wordt vrije zone, dus het zal gaan om goederen en diensten die internationaal worden aangeboden en verhandeld.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.