Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) lijkt erin te zijn geslaagd om een regering bestaande uit MAN, PAR, PNP en PS te vormen, die op de steun van elf Statenleden kan rekenen. gijsbertha
De formatie is tot stand gekomen na een tumultueus verlopen periode, waarin het voortbestaan van de coalitie met het MAN-signatuur aan een zijden draad heeft gehangen. De mogelijkheid om een coalitie te vormen leek klein nadat voorzitter Eduard Braam van PAR met zijn partij brak en PS niet langer deel uitmaakte van het formatieproces. Gijsbertha brengt vanmorgen verslag uit bij gouverneur Lucille George-Wout.
Volgens informatie waar deze krant over beschikt, krijgt MAN drie portefeuilles, namelijk Algemene Zaken (AZ), Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en Financiën.
De partij zou ook het voorzitterschap van de Staten en de post van Gevolmachtigde minister toegewezen krijgen. PAR zou de ministersposten van Economische Ontwikkeling (MEO) en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) krijgen. PNP de portefeuilles van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Justitie. PS tot slot het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en dat van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD).
Voor de formateur vormt het feit dat er na alle ontwikkelingen een regering gevormd kan worden, ‘het hoogtepunt van de afgelopen periode’, aldus Gijsbertha in gesprek met deze krant. De vier coalitiepartijen vergaderden gistermiddag met hem bij het Santa Barbara Resort, waarbij het uitganspunt de situatie van de vier partijen vorige week vrijdag aan de formatietafel was. Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH) was gisteren niet bij het gesprek aanwezig. Het afgelopen weekend werd zij door partijen benaderd om de coalitie aan een meerderheid te helpen, nadat PS zich uit het formatieproces terugtrok. Gijsbertha: ,,Ik hecht eraan te benadrukken dat Leeflang formeel niet aan de formatietafel heeft gezeten.” Volgens een welingelichte bron heerst er bij deelnemende partijen waardering voor de opstelling van Leeflang in het formatieproces. De partijen zullen waarschijnlijk met haar in gesprek gaan, maar het is niet bekend wat de insteek hiervan zal zijn.
Met deze formatie komt er een eind aan de speculaties over de vorming van een coalitie bestaande uit onder andere MFK, KdNT, PS, onafhankelijk Statenlid Braam en de MP van Marilyn Moses. Dinsdag werd bekend dat PS in het weekend een bereidwilligheidsverklaring met MFK had getekend. Politiek leider Córdoba verklaarde diezelfde dag niet met MFK of KdNT een coalitie te zullen vormen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).