Van een onzer verslaggevers

Den Haag - Er is een publieksverkiezing ‘Mooiste natuur van Nederland’ uitgeroepen op internet en ook Saba kan gekozen worden. Saba is een van de dertien gebieden die eerder door een vakjury onder leiding van professor Pieter van Vollenhoven is genomineerd. Het publiek bepaalt de uiteindelijke winnaars.

saba
Er is haast geboden want alleen vandaag kan nog gestemd worden via www.mooistenatuurgebied.nl. ,,Elk winnend gebied ontvangt een bijdrage van maximaal 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken om de kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied verder te verbeteren en om de gebieden in binnen- en buitenland op de kaart te zetten”, zo staat op de site te lezen.
Over Saba staat geschreven: ,,Het vulkanische Caribische eiland Saba mag dan maar 13 vierkante kilometer groot zijn, het bezit een enorme natuurlijke rijkdom, zowel boven als onder water. Historisch gezien werd Saba vanwege haar geïsoleerde ligging omgeven en beschermd door onneembare verticale rotswanden en was een favoriete schuilplaats voor 17e-eeuwse smokkelaars en piraten. De eerste kolonisten vonden op Saba geen natuurlijke haven en het land was niet geschikt voor grootschalige landbouw en veeteelt. De natuur op Saba is daardoor grotendeels ongerept gebleven en heeft nog altijd een unieke flora en fauna.
Met 877 meter hoogte is de in wolken gehulde Mount Scenery de hoogste piek in het Koninkrijk der Nederlanden. Het nevelwoud daar heeft een exotisch en mystiek aura. Het zit vol met water druipende, met mos beladen bergmahoniebomen, bromelia’s, levermossen, varens, epifyten, zeldzame orchideeën en andere bloeiende planten.
Charismatische zeevogels zoals de pijlstaartstormvogel, de nationale vogel van Saba en de roodsnavelkeerkringvogel, vinden ideale rust- en broedplaatsen langs de steile afgronden van het eiland.
Het Saba Mariene Park is opgericht in 1987. Het was toen een van de eerste in zijn soort. Beroemd om zijn spectaculaire onderzeese rotsnaalden die vanaf de zeebodem oprijzen tot zo’n 20 meter onder het wateroppervlak en die begroeid zijn met koralen en kleurrijke sponzen, beschermt het een van de meest biodiverse ecosystemen op aarde.
Ook de Saba Bank, een verzonken atol of plateau met een oppervlakte van 2.679 vierkante kilometer, groter dan de Waddenzee, is uniek. Het is het op drie na grootste atol ter wereld. De Saba bank is een afgeplatte onderzeese berg. Deze rijst op vanuit de zee, vanaf ongeveer 30 meter diepte. De top is bekroond met een ring van koraalriffen en andere belangrijke onderzeese leefgemeenschappen.
Samen vormen de Nationale Parken van Saba een wereldwijde belangrijke ‘hotspot’ van biodiversiteit, waar soorten zoals boomhagedissen, ‘racer’-slangen, leguanen, zeeschildpadden, bultrugwalvissen en meer dan 200 soorten vissen een veilige haven vinden.” Er is ook een Engelse versie van deze tekst beschikbaar, die eindigt met een oproep te stemmen op de Sabaanse natuur.
Floortje Dessing, de bekende Nederlandse reisjournalist en programmamaker die onlangs de Gouden Televizier-Ring gewonnen heeft, leidt een bijbehorend filmpje gemaakt over Saba in en uit. Zij treedt op als ambassadeur van de publieksverkiezing ‘Mooiste natuur van Nederland’. In het filmpje zelf treedt de Sabaanse Caroline Teeuwen op die meer uitlegt over de Sabaanse natuur. Als Saba wint, wordt het geld gebruikt voor het natuurbehoud, de restauratie van de koraalriffen en het verkrijgen van meer internationale naamsbekendheid, zo legt zij uit.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.