Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Nederlandse topadvocaat Geert Jan Knoops is een eigen onderzoek gestart in de zaak Babel. Zes deskundigen bekijken of het strafrechtelijk onderzoek tegen oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en zijn partner Cicely van der Dijs wel rechtmatig is geweest.

knoops
Volgens Knoops, die het stokje overneemt van de Curaçaose advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, is het Openbaar Ministerie een onderzoek begonnen op basis van twee aangiftes. Daarvan was één anoniem. ,,Een strafrechtelijk onderzoek kan nooit starten met een anonieme aangifte, tenzij er aan die persoon ernstige bedreigingen zijn geuit. Of dat het geval is geweest bij deze persoon weten we niet want het OM heeft deze anonieme aangifte verder niet onderzocht”, aldus de advocaat tijdens de regiezitting gisteren.
De twee aangiftes baseren zich bovendien op de zogeheten MOT-meldingen waarbij er verdachte transacties zouden zijn geweest op de bankrekeningen van Schotte en Van der Dijs. ,,De hoofdvraag aan het Hof moet zijn: waarom zijn deze meldingen in 2013 wel verstrekt aan het OM terwijl in 2011 nog werd gemeld dat het geen verdachte transacties waren?” Knoops laakt het feit dat de MOT-meldingen gelekt zijn, terwijl ze volgens de advocaat uit de kluis van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) komen.
,,Alleen de MOT-meldingen lagen ten grondslag aan het strafrechtelijk onderzoek door die twee aangiftes waarvan één anoniem. De MOT-gegevens van Schotte die bij de VDC lagen, zijn via de Veiligheidsdienst zelf opzettelijk gelekt naar de media. Voormalig hoofd van de VDC Edsel Gumbs moet gehoord worden als getuige om de ernst van de schade die is aangericht aan te tonen.”
Samen met zijn vrouw Carry Knoops-Hamburger neemt Knoops de verdediging op zich. Knoops-Hamburger begon de regiezitting door te stellen dat er sprake is van zwartmaking door politieke rivalen aan het adres van de oud-premier en dat Schotte al bij het begin van zijn politieke loopbaan een bedreiging voor ‘de gevestigde orde’ vormde. Knoops voegde daaraan toe. ,,Fundashon Akshon Sivil (FAS) ronselde mensen die aangifte tegen Schotte wilden doen. FAS werkt samen met het OM.”
Om alle eigen onderzoeken te kunnen afronden voordat de inhoudelijke behandeling begint, heeft Knoops om vier maanden verzocht bij de rechter. Op 16 november zal het Hof laten weten aan welke onderzoekswensen kan worden voldaan en wanneer de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak Babel zal plaatsvinden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).