Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het derde kwartaal van 2016 kwamen minder bezoekers naar Curaçao dan in dezelfde periode vorig jaar. Wie naar het eiland kwam, koos vaker voor een andere accommodatie dan een hotel.
toeristDat blijkt uit de cijfers die gisteren werden gepresenteerd door de Curaçao Tourist Board (CTB), de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Het aantal passagiers dat tot en met september naar het eiland kwam (333.023) daalde met 1,2 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2015 (337.071). Over het derde kwartaal - de maanden juli, augustus en september - was er zelfs een afname van 6,4 procent naar 108.300, vergeleken met vorig jaar (115.689). Edward Suares van de CTB zegt dat de dip voornamelijk is veroorzaakt door de situatie in Venezuela. Maar de totale Zuid-Amerikaanse markt deed het slecht en bracht 23,3 procent minder bezoekers naar het eiland dan een jaar eerder. Ook in het aantal aankomsten uit de Caribische regio (-8,4 procent) en Noord-Amerika (-6,2 procent) zat de klad. Alleen de Europese markt wist zich aardig staande te houden, met een stijging van 1,4 procent.
De afname van het aantal bezoekers treft met name de hotels op het eiland. ,,Toeristen kiezen steeds vaker voor een alternatieve accommodatie”, zegt demissionair minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR). Alle type accommodaties noteerden in de afgelopen drie maanden minder gasten, maar bij de grote en kleine hotels was er een afname van respectievelijk 9,4 procent en 18,1 procent. De meeste bezoekers verblijven in een ‘alternatieve accommodatie’ (tussen de 45.000 en 50.000) of in een groot hotel (30.000 tot 35.000). Opmerkelijk is de groei van het verblijf in bungalows (2,9 procent) naar bijna 20.000 logees.
De bezettingsgraad van de hotels nam over de eerste negen maanden van het jaar af met 4,1 procent ten opzichte van 2015 en was in juli 63,7 procent, in augustus 62,6 procent en in september 72,4 procent. Zorgelijker vindt Chata-medewerker Miles Mercera de daling van het gemiddelde tarief voor een overnachting in het derde kwartaal. Die daalde van 140 dollar in augustus naar iets meer dan 135 dollar in september. ,,Ook al loopt de bezetting terug, we moeten de prijs op peil houden en consistent blijven. Een hotel kan last-minute besluiten minder te vragen, maar we moeten voorkomen dat we een goedkope bestemming worden.”
De organisaties verwachten een licht herstel van het toerisme in de laatste maanden van 2016, met een afname van het aantal bezoekers met 0,4 procent naar 465.782 (467.537 in 2015). Met de drie extra vluchten van Jet Blue moeten meer toeristen uit Canada naar het eiland komen. CTB beschikt deze maand over additionele fondsen die gebruikt zullen worden voor meer marketingactiviteiten in onder andere Duitsland, Nederland en Canada. De website wordt verbeterd en wordt meer interactief. Suares: ,,We laten kleurrijke, zonnige filmpjes zien van het eiland die de mensen moet aantrekken uit landen met koude, grijze winterse dagen.” De database wordt een belangrijk instrument voor e-marketing, die meer gericht is op het individu. ,,Iemand die jarig is krijgt van ons een kaartje en als iemand niet terugkomt na een eerste bezoek sturen we een berichtje met ‘we miss you’.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).