Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een babydolfijn van de soort tuimelaar zwom afgelopen zaterdagavond het strand van Caracasbaai op. Helaas overleed het dier kort daarop.

dolfijntje

Rond middernacht vonden vissers het dolfijntje, dat nog in leven was, op het strand. Ze brachten het dier weer terug naar zee en lieten het daar vrij. Volgens dolfijnentrainer van de Dolphin Academy op Sea Aquarium, George Kieffer, was dat een begrijpelijke maar ongelukkige keuze.
,,De baby van minder dan een meter lengte was waarschijnlijk gestrand omdat het niet alleen verder kon zwemmen. In dit geval had er assistentie aan het dier gegeven moeten worden om hem in leven te houden.” Kieffer schat, op basis van de foto’s die zijn gemaakt van de dolfijn, dat het om een kalf van niet ouder dan enkele maanden gaat. Van de vissers die het dier weer uitzetten, heeft hij begrepen dat de dolfijn uiteindelijk is overleden.
Het is vooralsnog een mysterie waarom de zuigeling het strand is opgezwommen. Kieffer denkt dat het gaat om een verweesde dolfijn wiens moeder was gestorven. Ook is het mogelijk dat het jong te ver van de groep was geraakt en verdwaalde. Het gebeurt volgens hem zelden dat een jong gescheiden raakt van de moeder en meestal zijn er andere vrouwtjes die de opvoeding dan voor hun rekening nemen.
De dolfijntrainer denkt niet dat de dolfijn ziek was en naar het strand kwam om te sterven, zoals zeezoogdieren vaak doen. ,,Hij zag er gezond uit, met een goede vetlaag en hij had geen verwondingen. Het is jammer dat we hem niet hebben kunnen opvangen en een bloedmonster konden nemen om te kijken of hem iets mankeerde”, zo stelt Kieffer. Hij had het dier graag tijdelijk opgenomen gehad bij Sea Aquarium, in quarantaine weliswaar vanwege mogelijke ziektes, om het verder te onderzoeken.
Het gebeurt niet vaak dat dolfijnen op de Curaçaose kust aanspoelen. In 2011 zwom een langsnuitdolfijn het Spaanse Water in, waarna het dier het strand op zwom. Twee jaar later zwom een andere dolfijn van dezelfde soort het strand op bij Klein Curaçao. Dit doen de zeezoogdieren wanneer ze voelen dat ze sterven en ze niet willen verdrinken.
Kiefer raadt het volgende aan: als men in de toekomst een dolfijn op een strand aantreft, deze niet terug de zee in te duwen, maar het dier nat te spuiten en overeind te houden met het spuitgat naar boven gericht; of waar mogelijk in ondiep water te houden. Voorts dient men direct de politie of kustwacht te bellen, of contact op te nemen met het Southern Caribbean Cetacean Network (SCCN) op 6705414 of 5171664.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).