Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Bij Gallery Alma Blou opent morgen een speciale expositie, bestaande uit werken uit een aantal collecties. De tentoonstelling bestaat voor een groot deel uit werken van bekende Cubaanse kunstenaars: Kcho, Manuel Hoyo Mendive, Rene Portocarrero, om er maar een paar te noemen.

alma blou

Mendive is misschien wel de belangrijkste hedendaagse Cubaanse kunstenaar, zo laat de kunstgalerij in een persbericht weten. Geboren in 1944 in een Santeria-familie, studeerde hij in 1962 af aan de prestigieuze Academia de Arte Plásticas San Alejandro in Havana in beeldhouwen en schilderen. Mendives werk hangt in musea in Parijs, de Verenigde Staten en nog vele andere landen. Zijn werk wordt beschreven als uitdagend, rebels en onconventioneel. Het werk van Mendive uit deze collectie dat tentoongesteld wordt is een steendruk gemaakt in de ‘Taller Experimental de Gráfica’.
Ander werk uit de expositie dat ook in deze ‘werkplaats’ is gemaakt, is het werk van Kcho, ook internationaal gerenommeerd. Hij maakt deel uit van een jongere generatie Cubaanse kunstenaars die zich binnen de hedendaagse kunst hebben ontwikkeld als conceptuele kunstenaars. Zijn werk is poëtisch, gericht op de populaire Cubaanse cultuur met kritische elementen van verplaatsing tussen de eilanden en het continent. Sinds hij is ontdekt door Barbara Gladstone van Gladstone Gallery in New York heeft zijn werk een internationale vlucht genomen.
Het bijzondere aan deze Cubaanse collectie is dat er behalve drukwerk uit de Taller ook ander originele schilderijen worden tentoongesteld. Wie hierbij zeker genoemd moet worden is Rene Portocarrero. Ook hij is zijn opleiding begonnen aan de ‘San Alejandro’, maar kon zich niet vinden in het conventionele. Als kind schilderde hij al. Wanneer hij begon aan een kunstwerk wist hij nooit wat het zou gaan worden totdat zijn penseel het doek raakte. Zijn werk is te zien in permanente collecties in musea voor moderne kunst in São Paulo, Rio de Janeiro, New York, San Francisco, Parijs en Buenos Aires.
Behalve een variëteit aan bijzondere Cubaanse kunstenaars worden ook werken van lokale kunstenaars tentoongesteld. Zo zijn er twee grote keramische beelden van Ellen Spijkstra te zien. Deze beelden zijn uit de jaren 90. Andere kunstenaars in deze expositie zijn Papy Adriana, Didi Dometilie, Philippe Zanolino en Ced Ride.
De opening vindt morgen plaats en duurt van 10.00 tot 14.00 uur. Gallery Alma Blou is open van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).