Van een onzer verslaggevers

Willemstad – Luchtvaartmaatschappij Insel Air komt waarschijnlijk met een nieuw routeschema en wordt er minder vaak gevlogen tussen Curaçao en Aruba. Dat stelt directeur Edward Heerenveen tegenover deze krant. ,,Dan vliegen we minder op de korte routes, maar wel op tijd.”

insel
Het geld dat Insel Air via Korpodeko heeft geleend, wordt bovendien gebruikt om de drie Fokker-70 toestellen te repareren. Heerenveen verwacht dat hierdoor de vertragingen op de route tussen Curaçao en Aruba snel minder worden. De toestellen gaven de laatste paar jaar veel problemen, maar Insel Air had door een uitstaande vordering in Venezuela van bijna 70 miljoen dollar (120 miljoen gulden) te weinig cashflow voor reparaties van de toestellen. ,,Daarom moesten we de veel grotere MD’s inzetten, maar die gingen ook weer kapot omdat ze niet gebouwd zijn voor dergelijke korte vluchten. Zo kwamen we in een vicieuze cirkel terecht”, legt Heerenveen uit.
Met het geleende geld kunnen de drie Fokker-toestellen in een keer worden gerepareerd. Twee daarvan vliegen volgens Heerenveen al. Dat zal al veel verbetering geven wat betreft de vertragingen waarmee de maatschappij de laatste tijd kampt. Daarnaast worden de standaardroutes geëvalueerd. ,,Waarschijnlijk komen we met een nieuw routeschema en gaan we minder vaak vliegen tussen Curaçao en Aruba”, zegt Heerenveen.
Met de lening is de maatschappij even uit de brand. Ondertussen zijn er ‘serieuze gesprekken’ met mogelijke strategische partners. Eerder liet directeur Albert Kluyver tegenover deze krant al weten dat het bedrijf ‘financieel en operationeel gezond is’. ,,We zitten met een erfenis van trage betalingen”, zei hij. Het gaat om overmakingen van Venezuela over in 2014 verkochte tickets die op zich laten wachten. Sinds 2015 worden de tickets niet langer in bolivars verkocht maar alleen nog in dollars. Ook is de afhankelijkheid van de Venezolaanse markt van 35 naar ongeveer 8 procent gedaald door het aantal vluchten te verminderen.
Demissionair minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) gaf al voor de verkiezingen aan dat de lening niet vanuit het kabinet zelf is verstrekt, maar dat zijn departement heeft bemiddeld bij financiële instanties en dat Korpodeko een en ander coördineert. ,,De maatschappij is economisch van belang, biedt werkgelegenheid, is belangrijk voor het toerisme, zorgt voor deviezen en de verbinding tussen de Bovenwindse en de Benedenwindse Eilanden”, onderbouwde Rhuggenaath de inzet van zijn ministerie.
Deze week kondigde de consumentenbond aan dat reizigers een online petitie kunnen tekenen in verband met de slechte service van Insel Air. De bond vindt onder andere dat de luchtvaartmaatschappij beter moet communiceren over vertragingen en annuleringen en dat de overheid regels moet opstellen voor maatschappijen die in gebreke blijven, door gedupeerde reizigers te compenseren met een vastgesteld bedrag. Gisteren hadden vertegenwoordigers van Insel Air een gesprek met de consumentenbond om de situatie van de luchtvaartmaatschappij uit te leggen. ,,We hopen dat de bond ons steunt, maar ook de mensen die altijd met ons hebben gevlogen”, zegt Heerenveen. ,,Tien jaar lang was iedereen tevreden. Nu het wat minder gaat, niet door mismanagement, maar doordat Venezuela niet betaalt, vragen we een beetje begrip.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.