Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een delegatie van alle politieke partijen, behalve Kòrsou di nos Tur (KdnT), heeft gisteren een bezoek gebracht aan informateur Kenneth Gijsbertha, om de voorkeuren voor een regeringscoalitie over te brengen.
man2De winnaar van de verkiezingen, Partido MAN, was gisterochtend als eerste aan de beurt en stuurde een driekoppige commissie naar Gijsbertha. De MAN-commissie kreeg, net als de overige partijen, een vragenlijst met zes vragen mee van de informateur. Deze vragenlijst behelst thema’s over onder andere de economie en overheidsfinanciën, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid, en heeft tot doel een eerste beeld te schetsen over hoe dicht de partijen elkaar naderen op beleidsniveau.
In gesprek met deze krant herhaalt de politiek leider van de MAN, Hensley Koeiman, zijn stelling van vóór de verkiezingen, namelijk dat hij niemand wil buitensluiten van deelname aan een regering. Hij zegt een zo breed mogelijke regeringscoalitie te wensen, conform de bereidwilligverklaring, met eventueel ook Un Kòrsou Hustu (UKH) en Movementu Progressivo (MP) in een regering. ,,Dat schept vertrouwen”, aldus Koeiman.
Hij noemt dat een van de prioriteiten van de MAN is om zo snel mogelijk afstand te doen van de rijksconsensuswetten. ,,Dit gaat over onze emancipatie en hier zijn we de afgelopen jaren op achteruitgegaan. We willen af van het College financieel toezicht (Cft) en weer baas worden over onze eigen financiën.”
In de komende dagen spreekt informateur Gijsbertha ook met diverse maatschappelijke organisaties over de nieuw te vormen regering. Aanstaande dinsdag brengt hij verslag uit aan gouverneur Lucille George-Wout. Zij wijst vervolgens een formateur aan, die de onderhandelingen met de partijen over de te vormen regering zal starten.
Kòrsou di nos Tur (KdnT), de nieuwe partij van Amparo dos Santos, die bij de afgelopen verkiezingen drie Statenzetels won, ging gisteren als enige niet in gesprek met informateur Kenneth Gijsbertha over een nieuw te vormen regering.

Volgens de nummer twee van de partij, Norberto Ribeiro, had het weinig zin om aan te schuiven bij de informateur, ‘omdat de partijen elkaar al gevonden hebben’, zo stelde hij over de bereidwilligheidsverklaring tussen MAN, PAR, PNP en PS. ,,Als het groepje al bij elkaar is en ze hoeven alleen nog maar de posten en ministeries te verdelen, dan heeft het voor ons geen zin meer om te praten”, aldus Ribeiro.
Hij zegt dat de partij aan de informateur een brief heeft doen toekomen, waarin staat opgetekend dat KdnT het niet eens is met het informatieproces, waarbij Kenneth Gijsbertha van de MAN als informateur is aangewezen. Desalniettemin staat de partij van Dos Santos en Ribeiro wel open voor regeren. Op de vraag of KdnT toch niet beter het gesprek had kunnen aangaan met de informateur om zodoende invloed te kunnen uitoefenen op het formatieproces, antwoordt Ribeiro dat ‘onze partij altijd innovatief is geweest op onze eigen manier’.
Hij stelt zich nu voor te bereiden op zijn rol als Statenlid in de oppositie. ,,Ik heb voor driehonderd procent zin om in de hoogste volksvertegenwoordiging te gaan zitten. Daar kunnen we mooi werk doen, dat is toch het mooiste wat er is?”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.