Van onze correspondent
Den Haag - Nederland heeft de Arubaanse regering wel degelijk groen licht gegeven om met Citgo in zee te gaan.
Dat blijkt uit een brief van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

denhaagcitgo

Onder druk van de Tweede Kamer heeft hij opening van zaken moeten geven over de betrokkenheid van Nederland hij het besluitvormingsproces dat tot de heropening van de raffinaderij heeft geleid.
Eerder deed Plasterk schriftelijke vragen vanuit de Kamer af met de mededeling dat de Citgo-deal een landsaangelegenheid van het autonome land Aruba was. Vorige week dreef de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties in een zogeheten algemeen overleg de minister in de hoek: heeft Nederland nu wel of niet toestemming gegeven voor de overname, werd hem indringend gevraagd.
VVD’er André Bosman en D66-leider Alexander Pechtold vonden dat de minister om de hete brij heen bleef draaien en eisten daarom dat hij de Kamer per brief haarfijn zou uitleggen hoe ver de Nederlandse betrokkenheid daadwerkelijk is gegaan. In de brief meldt Plasterk dat in augustus 2015 niet alleen hij, maar ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en premier Mark Rutte hebben overlegd met de Arubaanse regeringsdelegatie die onder meer uit premier Mike Eman en minister Mike de Meza bestond.
Dat de betrokkenheid van Nederland veel verder is gegaan dan uitsluitend te luisteren blijkt uit de opdracht die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gegeven om onderzoek te doen naar de vraag of er ‘op financiële gronden dan wel energiegerelateerde geopolitieke aspecten’ redenen waren om niet met Citgo in zee te gaan. Die waren er niet, erkent Plasterk in zijn brief. In september werd deze boodschap aan Oranjestad overgebracht.
Daarna is Plasterk nog - in november - persoonlijk poolshoogte gaan nemen op het raffinaderijterrein in San Nicolas waarbij hij is geïnformeerd over de voortgang van de toen nog verkennende besprekingen met Citgo. In december tekenden de Arubaanse regering en Citgo een Memorandum of Understanding.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.