Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Land Curaçao betaalt geen cent voor gedetineerden die extra beveiliging vereisen en om die of andere reden naar Nederland worden overgebracht. Dat heeft demissionair minister van Justitie, Nelson Navarro (PAIS) tegenover deze krant bekendgemaakt.

kuwas

De kosten voor deze gedetineerden worden door Nederland gedekt.
De gedetineerden uit Curaçao die in Nederland worden vastgehouden, vallen onder de Onderlinge Regeling Detentie; een regeling die tijdens het Justitiële Vierlanden Overleg tussen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten is overeengekomen. ,,Het land dat de gedetineerden uit één van deze landen ontvangt, betaalt de kosten die hiermee verbonden zijn”, aldus Navarro. Hieronder vallen dan de kosten voor het transport van de gedetineerde en de extra beveiliging die daarmee gepaard gaat, maar ook de kosten die tijdens het verblijf in het ander land worden gemaakt, zoals beveiliging aldaar, maar ook voeding en kleding.
Curaçao heeft op dit moment verschillende gevangenen die onder andere wegens veiligheidsredenen naar Nederland zijn overgebracht. De bekendste hiervan is de moordenaar van Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas. Een andere persoon die daar vastzit en extra beveiliging geniet, is Burney ‘Nini’ Fonseca.
De regeling geldt ook omgekeerd; de kosten voor gevangenen uit Nederland die op Curaçao worden vastgehouden, worden door Curaçao betaald. De kosten per gedetineerde komen volgens Navarro nu dagelijks neer op 350 gulden per dag. Er worden momenteel ongeveer 350 gedetineerden vastgehouden in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).