Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Op Bonaire is gisteravond als gevolg van de weersomstandigheden die zich sinds gisterochtend aan de westkust van het eiland voordoen, een noodverordening afgegeven. Deze voorzorgsmaatregel is geldig tot vanochtend 7.00 uur.

golvenbonstephan

De noodverordening is door gezaghebber van Bonaire Edison Rijna afgegeven. Hij vreest dat de hevige golfslag - die gisteren ook op Curaçao was waar te nemen - gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de bewoners aan de westkust. In een schriftelijke verklaring van het Openbaar Lichaam Bonaire wordt te kennen gegeven dat bewoners zich conform artikel 7 van de noodverordening naar het opvangcentrum dienen te begeven en zich daar te registreren. Getroffenen konden gisteren vanaf 19.00 uur terecht in de sporthal te Kaya Amsterdam waar ook medewerkers van het Rode Kruis en Samenleving & Zorg aanwezig waren. Volgens dezelfde noodverordening is het voor iedereen die niet woonachtig is binnen het getroffen gebied strikt verboden zich aldaar te begeven. De kustwoningen op Bonaire worden tot vanochtend 7.00 uur beveiligd door politie, beveiligers, marechaussee en medewerkers van de dienst Toezicht & Handhaving.
Op Curaçao heeft de Meteorologische Dienst (Meteo) gisterochtend code roze uitgeroepen en daarmee ook een advies uitgegeven voor extreme condities door hoge golven voor alle westelijke kustgebieden van het eiland. Zwemmers en opvarenden van kleine vaartuigen wordt dringend verzocht om aan wal te blijven ter voorkoming van persoonlijk letsel. ,,Deining die vanuit het westen ons eiland bereikt zal vandaag (dinsdag, red.) en morgen (woensdag, red.) op vooral de naar het westen gekeerde delen van onze kust voor hoge golfslag zorgen. Zwemmers en opvarenden van kleine boten wordt daarom afgeraden om zich hier in of op zee te begeven”, aldus de Meteo.
Deze waarschuwing kwam amper 24 uur nadat dezelfde dienst een ‘speciaal bericht’ uitstuurde met de mededeling dat het advies over de sterke branding aan de kust werd ingetrokken. ,,Dit is een annuleringsbericht voor de sterke branding voor alle kustgebieden van Curaçao”, luidde het maandag 3 oktober. ,,De zeecondities vormen geen gevaar meer voor het publiek.” Het opvallende was maandag dat kort daarop het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) een persbericht uitstuurde waarin juist nog wél werd gewaarschuwd voor hoge golven. Na kennisneming van de annulering door de Meteo trok ook VVRP de waarschuwing in.
Gisterochtend echter waren er talloze meldingen van flinke golfslag bij de baaien en kusten aan de west- en ook zuidkant van het eiland. De foto’s en beelden op televisie lieten zien dat de golven krachtig rolden over de stranden en beukten tegen de rotswanden. Woningen dicht aan de kust en vissersboten liepen (water-) en andere materiële schade op.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.