Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De bezetting en inkomsten van de lokale hotelsector zijn in augustus dit jaar gekelderd ten opzichte van augustus 2015. Dit maakte de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) gisteren bekend.

toerisme
Hoewel het aantal bezoekers aan Curaçao in augustus licht steeg ten opzichte van augustus vorig jaar, daalde de hotelbezetting met twaalf procent. De zogeheten Average Daily Rate (ADR), ofwel de gemiddelde huurinkomst per nacht, steeg wel van 138,72 dollar naar 140,21 dollar. Echter, door het afgenomen aantal overnachtingen, daalde de opbrengst per beschikbare kamer (RevPar) met twaalf procent. Chata heeft berekend dat Curaçao met de afgenomen RevPar en de lagere bezetting de slechtste prestatie van de Caribische regio heeft afgeleverd.
De dramatische prestaties volgen een trend die al langer gaande is, namelijk een gestage daling van het aantal overnachtingen in het hotelwezen, maand in maand uit, ondanks dat het aantal bezoekers aan Curaçao dit jaar licht is toegenomen. Tot eind augustus werden er bijna 120.000 minder overnachtingen geregistreerd dan over dezelfde periode vorig jaar. De misgelopen inkomsten voor de hotelsector wordt geschat op 10 miljoen gulden.
De oorzaak van de daling is onder andere gelegen in de stijgende populariteit van ‘alternatieve accommodatie’, zoals Airbnb. Dit jaar verbleef volgens Chata maar liefst de helft van alle bezoekers aan Curaçao in alternatieve accommodatie, een explosieve groei ten opzichte van voorgaande jaren.
Tevens zorgde een daling vanuit de Zuid-Amerikaanse markt, als gevolg van de politieke en economische instabiliteit in Venezuela, voor een afname in bezoekers aan hotels alhier. Dit jaar verbleven bezoekers uit die markt in totaal 334.000 nachten in hotels, vergeleken met 430.000 over dezelfde periode vorig jaar. Als derde oorzaak wordt genoemd dat bezoekers aan Curaçao dit jaar minder lang op het eiland verblijven dan vorig jaar.
Niet alleen lijdt het hotelwezen onder de afname van de bezettingsgraad en RevPar, door Chata geschat op tien miljoen gulden totaal, ook het bedrijfsleven dat indirect van toerisme profiteert, loopt geld mis omdat bezoekers minder uitgeven. Chata noemt als voorbeeld een bedrag van 100 dollar dat een toerist gemiddeld per dag uitgeeft, wat neerkomt op twaalf miljoen gulden dit jaar aan misgelopen inkomsten in de Curaçaose economie.
Om de neergaande lijn van de sector tegen te gaan, roept de belangenorganisatie op instrumenten te ontwikkelen om de prestaties van de hotelsector beter te kunnen meten, waardoor meer gestuurd kan worden op een verbetering van de prestaties.
Aanstaande woensdag wordt de volgende ledenvergadering van Chata gehouden, waar de laatste ontwikkelingen met de stakeholders zal worden besproken, evenals mogelijk nieuwe initiatieven om het hotelwezen te verbeteren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).