Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Statenverkiezingen die vandaag zouden plaatsvinden kunnen niet op een verantwoorde manier worden gehouden. Wegens het verwachtte slechte weer door orkaan Matthew is de stembusgang uitgesteld tot woensdag 5 oktober. Dat werd gistermiddag bekendgemaakt op een persconferentie van de regering, het Hoofdstembureau en de Meteorologische Dienst.

orkaanmatthewHet Rampenbestrijdingsteam (Emergency Operation Center) is nu actief nadat het gisterochtend was bijgepraat over de situatie, maakte premier Ben Whiteman (PS) bekend. ,,Om 12.34 uur om precies te zijn.” De ontwikkeling van Matthew, die vandaag veel regen zal brengen, plus de overlast die de regen gisterochtend al veroorzaakte waren aanleiding om deze beslissing te nemen. ,,Sommige scholen hebben hun leerlingen al naar huis gestuurd”, aldus de premier, om aan te tonen dat het vandaag niet verantwoord is om de mensen te vragen naar de stembus te gaan.
Pacheco Römer, voorzitter van het Hoofdstembureau, zei dat er met alle deelnemende partijen aan de verkiezingen is overlegd. Zij waren het ermee eens dat doorgaans te veel gevraagd is van de kiezer. ,,En we hebben ook de mensen die bij de stembureaus zitten tussen 8.00 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds. Die moeten ook veilig naar huis kunnen om aandacht aan hun familie te geven.”
Uitstel is volgens de wet mogelijk als daar gegronde redenen voor zijn. ,,Het is force majeur”, zei premier Whiteman. Vicevoorzitter Charles do Rego van het Hoofdstembureau legde uit dat het organiseren van verkiezingen een grote operatie is, waar honderden mensen bij betrokken zijn. ,,Dat moet al de middag ervoor worden opgestart. Daarom konden we niet langer wachten met deze beslissing.”
Whiteman voegde eraan toe dat lijf en goederen niet onnodig in gevaar gebracht mogen worden voor verkiezingen. Het uitstel betekent voor zijn kabinet dat het nog even demissionair blijft. ,,Eigenlijk zouden we vandaag (gisteren, red.) ons ontslag aanbieden bij de gouverneur, dat doen we altijd een dag voor verkiezingen. Dat hebben we nu ook uitgesteld tot dinsdag.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).