Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering houdt serieus rekening met het feit dat de verkiezingen door het noodweer uitgesteld zouden kunnen worden.

uitstelverkiezingen

Dat heeft premier Ben Whiteman tijdens een persconferentie gisteren bij de Meteorologische Dienst (Meteo) meegedeeld. De persconferentie was bedoeld om de bevolking te informeren over de manier waarop de regering samen met de verantwoordelijke ministeries van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de brandweer en het calamiteitenteam de ontwikkeling van de storm nauwgezet volgt.
Whiteman verklaarde liever niet de verkiezingen uit te stellen, maar als het zover mocht komen dan zal de regering in een vergadering over de noodsituatie als gevolg van het noodweer het besluit nemen. De premier benadrukte dat de natuurelementen grillig zijn en dat het vooraf niet te voorspellen valt wat er zal gebeuren. ,,Maar het gaat erom de levens van mensen en dieren veilig te stellen en ook om de veiligheid van gebouwen.” Tijdens de persconferentie benadrukte de Meteo dat de ontwikkeling van het weersysteem continu gevolgd wordt. Zo is er gisteren een vliegtuig vanuit St. Croix opgestegen om verschillende metingen in het Caribisch gebied te doen. Daaruit bleek dat er nog geen georganiseerde kern is, maar dat de kans groot is dat het systeem zich ontwikkelt tot tropische depressie.
Bij de persconferentie hebben de ministeries van VVRP en GMN de voorzorgsmaatregelen die zij nemen aangekondigd. VVRP heeft aannemers met zwaar materieel de opdracht gegeven om de rooien schoon te maken en dan vooral de duikers, de zogeheten ‘mond’ van de rooi. Het ministerie van VVRP liet in een persverklaring weten dat het onzeker is of er een tropische storm op komst is. Aan de andere kant worden er wel stevige buien en windstoten verwacht.
Het departement heeft burgers in de kwetsbare delen van het eiland opgeroepen om spullen die los op het erf liggen op te bergen. Winkeliers die in het verleden in hun winkel overstromingen hebben meegemaakt moeten de goederen op een hoge plek plaatsen en zandzakken bij deuren plaatsen om het water tegen te houden. De regering zal indien dat nodig is op het juiste moment aankondigen waar er schuilplaatsen zijn voor burgers die tijdens het noodweer niet thuis kunnen blijven.
Het ministerie van GMN is voorbereid op de mogelijkheid dat er na hevige regenval veel stilstaand water zal zijn, een ideale broedplek voor muggen. Het ministerie heeft voldoende middelen in huis om de broedplaatsen onklaar te maken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).