Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met het Memorandum of Understanding (MoU) dat de regering vorige week met de Chinese Guangdong Zhenrong Energy Co Ltd heeft getekend gaan arbeiders die in de toekomst via een aannemer of onderaannemer bij de Isla werken, hetzelfde verdienen als collega’s die bij de raffinaderij in dienst zijn.

pdvsa3
Dat heeft premier Ben Whiteman van regeringspartij Pueblo Soberano zondagavond verklaard tijdens een nationale toespraak die live bij de radio en televisie is uitgezonden. Vorige week tekende de regering een MoU met Giandong; het bedrijf is bereid een investering van 10 miljard dollar oftewel een bedrag van 18 miljard gulden te investeren.
Het principe van ‘Equal pay for equal work’ is in de MoU opgenomen. Dat principe is in overeenstemming met de regels van de Chinese overheid. Een ander principe is dat de Chinese overheid niet toestaat dat hun werknemers naar Curaçao worden uitgezonden. Guandong zal daarom samen met de Curaçaose overheid mensen opleiden om het werk te doen. Het leger van lokale werkloze jongeren en volwassenen krijgt de kans om een vak te leren en op een waardige manier hun brood te verdienen, aldus de premier. De verwachting is dat er 4.000 arbeidskrachten nodig zijn. Dit is gunstig voor de fondsen van de ziektekostenverzekering en de pensioenen, omdat meer mensen daar nu aan zullen bijdragen. De milieuvervuiling zal aanzienlijk dalen.
Om de grootte van de investering te illustreren vergeleek Whiteman het met andere uitgaven van het land. De investering is circa 8 keer zo veel dan de jaarlijkse begroting van Curaçao, drie keer meer dan wat het land jaarlijks produceert, en 40 keer de investering die gemoeid is met de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
Het Chinese bedrijf zal in samenwerking met de overheid de energieketen financieren bestaande uit de raffinaderij, de BOO/CRU en Bullenbaai.
Het land zal met de investering van 18 miljard gulden een ontwikkeling meemaken van ongekende dimensies, zo zei Whiteman. De sociale sectoren en het onderwijs, de huisvesting, het bedrijfsleven en het bankwezen zullen de vruchten ervan plukken.
De historische ontwikkeling vereist dat het land zich aan bepaalde principes houdt, aldus Whiteman. Zoals het principe van goed en schoon bestuur, sociale rechtvaardigheid, accountability, de emancipatie van de afhankelijkheid en de dominantie van geld. Andere belangrijke principes zijn een inclusief beleid waar alle bewoners de kans krijgen om actief mee te doen in de samenleving en vooruit te komen. In zijn toespraak zei de premier ook het jammer te vinden dat alle pogingen faalden om een nieuw contract met Venezuela af te sluiten voor de huur van de raffinaderij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).