Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose overheid heeft haar pijlen gericht op een Chinese investeerder voor de modernisering van de raffinaderij.

chineseinvest

Volgens Alex Rosaria, partijleider van coalitiepartij PAIS, houdt de regering er rekening mee dat het leasecontract met het Venezolaanse PdVSA niet wordt verlengd.
Donderdagavond ondertekenden premier Ben Whiteman (PS) en Binyan Chen, directeur van het Chinese Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd, een Memorandum of Understanding (MoU) over een toekomstige samenwerking en investering in de energiesector. Dat gebeurde in het bijzijn van onder anderen de consul-generaal van China op Curaçao, Statenleden en Werner Wiels, voorzitter van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT). Het MDPT voert de onderhandelingen in verband met de modernisering van de raffinaderij. Met de overeenkomst spreken de overheid en Guangdong Zhenrong het vertrouwen uit om met elkaar verder te gaan. De komende vier maanden werken beide partijen aan het uitwerken van de afspraken over de renovatie van de bestaande raffinaderij en de bouw van een LNG-terminal.
Rosaria vindt het een goede zaak dat de overheid ‘de teugels in eigen handen heeft genomen’ en naar alternatieven heeft gezocht voor PdVSA. ,,We kunnen niet blijven wachten op Venezuela. Hiermee nemen we een stap naar meer duidelijkheid over het voortbestaan van de raffinaderij, het behoud van werkgelegenheid en het oplossen van het milieuprobleem.” Volgens de PAIS-voorman zijn in het MoU verschillende passages opgenomen over milieuvervuiling en is de nieuwe huurder strikt gehouden aan lokale wetgeving.
Het huidige leasecontract met PdVSA verloopt in 2019. Tijdens een presentatie in de Staten mei dit jaar lieten premier Whiteman en MDPT-voorzitter Wiels al weten dat ook naar andere partners voor na die tijd werd gezocht. Er zouden 16 potentiële investeerders zijn die interesse hadden in de modernisering van de raffinaderij en 18 in de bouw van de gasterminal bij Bullenbaai. De keuze is nu dus gevallen op het Chinese, door de staat gecontroleerde Guangdong Zhenrong. Het bedrijf had volgens Reuters in 2013 een omzet van 15,4 miljard dollar en is dochtermaatschappij van Zhuhai Zhenrong Corporation, ‘een van China’s top vier-staatsoliebedrijven, dat tot laat in de jaren negentig banden had met het leger’. In april dit jaar kreeg het bedrijf toestemming om voor 3 miljard dollar een raffinaderij te bouwen in Myanmar.
In mei zeiden Whiteman en Wiels nog zich geen zorgen te maken over de ontwikkelingen in Venezuela en bij staatsoliebedrijf PdVSA. Het openhouden van de Isla-raffinaderij stond voorop. Maar ook toen al werd wel gekeken naar mogelijke andere partners en energiebronnen dan olie. ,,Maar fossiele brandstoffen blijven we voorlopig nodig hebben”, aldus Whiteman destijds.
De komende vier maanden onderhandelen beide partijen dus verder, daarna zal worden besloten of zij met elkaar in zee gaan. Rosaria: ,,Deze groep lijkt serieus en heeft geld. Anders dan PdVSA dat steeds vaker cash moet betalen voor inkopen op de internationale markt, wat niet gebruikelijk is in deze sector. Daaruit blijkt hoe weinig vertrouwen men heeft in de Venezolaanse oliemaatschappij.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).