Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vakbondscentrales Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK) en de Central General di Trahadornan di Corsou (CGTC) hebben de aangesloten en niet-aangesloten bonden opgeroepen om vanmorgen om 10.00 uur naar het gebouw van de SSK te komen om daar een algehele staking voor te bereiden.

staking
De oproep volgde gisteravond nadat de vakbond SGTK van werknemers die via aannemers bij de Isla-raffinaderij werken, gistermiddag na een overleg met de ministers Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en minister van Justitie Nelson Navarro er niet in slaagden om een oplossing te vinden voor het conflict met de aannemersvereniging AAV. De leden van de SGTK zijn gisteren aan hun derde actieweek begonnen.
Tijdens het overleg bleven de aannemers op het standpunt staan dat zij een lumpsum van 500 gulden kunnen betalen, de vakbond wil een bedrag van 3.000 gulden als compensatie voor de periode dat de werknemers niet betaald zijn voor de verhoging van het salaris waar zij recht op hebben. De staking is volgens Cova onvermijdelijk nadat de aannemers een opening om tot een oplossing voor de impasse te komen, niet benutten.
De algehele staking is vereist, zeggen de bonden, omdat het onacceptabel is hoe de rechten van de arbeiders vertrapt worden. Het is ook bedoeld om een doorbraak in de impasse te bereiken. ,,Vanaf dinsdag wordt de arbeidersklasse gemobiliseerd om paraat te staan voor een algehele staking om de nodige opening te bereiken”, aldus Cova gisteravond in een verklaring die live bij de radio en televisie werd uitgezonden. De vakbonden overleggen vandaag over de manier waarop de algehele staking gehouden wordt.
Vertegenwoordigers van de bonden die de acties van de SGTK steunen, deden gisteravond afzonderlijk een oproep aan hun leden om vanmorgen naar de SSK te komen. Marco Laclé van de politievakbond SAP, verklaarde dat het tijd is geworden om één front van vakbonden te vormen om een eind te maken aan de uitbuiting van de arbeiders. Voorzitter Angelo Meyer van de PWFC verklaarde dat de bond op allerlei manieren had geprobeerd om in het conflict te bemiddelen. Het was niet mogelijk om uit de impasse te raken omdat de aannemersvereniging zich star opstelde. Meyer verweet de aannemers dat zij de arbeiders als beesten beschouwen. Nu de PWFC de acties steunt, moet de vereniging van de aannemers maar op de blaren zitten, aldus Meyer.
Voorzitter Mike Willem van de aannemersvereniging AAV wilde gisteravond geen commentaar op de situatie leveren. Advocaat Michael Bonapart die de AAV vertegenwoordigt, verklaarde gisteren tegenover deze krant dat hij namens zijn cliënt aan de rechter heeft verzocht om het opgeschorte kort geding van begin september door te laten gaan. Het kort geding dient nu donderdag aanstaande.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.