Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao blijft erop hameren: export, export en export.
Volgens de KvK is export dé oplossing om een groei van de economie van het eiland te stimuleren. ,,Groei van onze economie zal meer werkgelegenheid creëren.

kvk

Indien iedereen, de private sector en overheidssector, een steentje bijdraagt om bedrijven die export als speerpunt hebben, door middel van goede service te faciliteren, kan ons eiland een briljante toekomst hebben.”
De KvK legt uit dat de economie van Curaçao relatief klein is. ,,Bijvoorbeeld, het bruto binnenlandse product (bbp) van de Verenigde Staten is 18.500 miljard dollar. Dat van Curaçao amper 3,2 miljard. Dit betekent dat de productie van de VS bijna zesduizend keer groter is dan die van Curaçao. Grote landen hebben een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, zoals onder andere een grote markt, groot grondgebied, veel kapitaal, grondstoffen, moderne technologie en multinationals.”
De Kamer wijst erop dat ‘ons eiland daarentegen een beperkte productie en weinig bronnen heeft, waardoor wij veel moeten importeren’. Volgens de Centrale Bank (CBCS), importeert Curaçao 3,3 miljard aan goederen, terwijl er 1,3 miljard wordt geëxporteerd. ,,Dit betekent dat wij een tekort van bijna 2 miljard hebben op onze zogeheten goederenbalans. Dit deficit heeft als gevolg dat onze nationale schuld steeds verder vermeerdert, doordat wij meer importeren dan wij kunnen betalen.”
De KvK stelt dat er rekening mee dient te worden gehouden dat lokale bedrijven moeten concurreren met internationale ondernemingen, die veel gespecialiseerd personeel in dienst hebben, moderne technologie gebruiken en een hoge mate van productiviteit hebben. Hierdoor kunnen zij hun diensten en producten tegen lage prijzen aanbieden. ,,Ook moeten wij rekening houden met het feit dat klanten gebruik kunnen maken van internet, wat ook concurrentie inhoudt. Dus lokale bedrijven moeten rekening houden veel internationale concurrentie.”
Door alleen op de lokale markt te richten, moeten meerdere bedrijven hun inkomsten uit een kleine markt genereren. ,,Reden temeer om andere markten te zoeken en te creëren. Curaçao moet een land van export worden; wij moeten meer bedrijven hebben die zich richten op export.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.