Willemstad - De regering kan niet twee miljoen gulden uit de overheids-nv’s in de energieketen vrij maken als oplossing in het conflict tussen de contractarbeiders die werken op het terrein van Refineria Isla en de aannemers bij wie zij in dienst zijn.

 

onverantwoordDaarvoor ontbreekt een legale basis en dat is in strijd met de verordening voor ‘good governance’.

Dat heeft minister-president Ben Whiteman (PS) gisterochtend per brief laten weten aan de vakbonden en de voorzitter van de commissie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Jaime Córdoba (PS). Whiteman heeft het standpunt van de regering, na juridisch advies te hebben ingewonnen, naar eigen zeggen ook nog eens uitvoerig uitgelegd aan SGTK-voorzitter Alcides Cova. ,,Er bestaat geen enkele wettelijke basis waarop de regering gemeenschapsgelden kan aanwenden om arbeidscondities in de particuliere sector te compenseren”, aldus Whiteman in de brief namens de regering. Gezien het wettelijk kader dat bestaat ‘kan de overheid haar bedrijven niet instrueren om financiële steun te geven aan private-burgerlijke organisaties’. De financiële relatie tussen beide partijen is gebaseerd op het betalen van dividenden aan de publieke fondsen in het algemeen. Ook volgt uit de regels voor good governance dat gemeenschapsgelden niet mogen worden gebruikt voor het doen van uitgaven in de particuliere sector, maar alleen voor doeleinden waarvoor zij zijn bestemd. Bovendien houdt de regering rekening met de uitkomsten van de civiele enquête over het geldmisbruik bij overheids-nv’s, ‘in afwachting van een juridische uitspraak’.
De regering reageert met de brief op het verzoek dat de commissie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) van het parlement dinsdag deed om een oplossing te vinden voor het slepende conflict dat de contractarbeiders die op het terrein van de raffinaderij werken hebben met de aannemers waarvoor zij werken. De commissie, gesteund door alle fracties in het parlement, behalve onafhankelijke leden Omayra Leeflang en Glenn Sulvaran, wil dat de regering die twee miljoen gulden die daarvoor nodig is weghaalt bij de overheids-nv’s.
Whiteman vindt dat de parlementsleden de werknemers misbruiken voor hun verkiezingscampagne. ,,De parlementsleden vragen ons in dezelfde brief geen precedent te scheppen. Ze gebruiken politieke sentimenten om de zaak sappig te maken en komen met voorstellen waarvan ze hadden kunnen weten dat er geen wettelijke basis voor is. Dat is uiterst onverantwoordelijk.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).