Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Slecht weer bij de Bovenwindse Eilanden levert grote problemen op voor Insel Air. Daardoor raken vluchtschema’s in de war en kunnen vluchten niet worden uitgevoerd.

 insel

Maandag moest de vlucht naar Sint Maarten worden afgelast, omdat er niet kon worden geland. Gisteren was dat het geval voor de vlucht naar Santo Domingo, al had directeur Albert Kluyver laat in de middag nog een sprankje hoop. Operationeel directeur Edward Heerenveen was stelliger: ,,Ik denk niet dat we kunnen vliegen.” Buurland Haïti was gisteren nog wel bereikbaar.
,,Het kost ons klauwen met geld”, verzucht Heerenveen. ,,Maar ja, dat is de luchtvaart.” De vlucht naar Sint Maarten is gisteren ingehaald. Maar dat levert ook weer nieuwe problemen op, omdat er dan een toestel niet beschikbaar is voor een andere vlucht. ,,Er zit weinig ruimte in het schema”, aldus Kluyver. Daar komt nog bij dat er onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd op Hato, waardoor de luchthaven gesloten is tussen 23.00 uur en 7.00 uur.
Het slechte weer heeft volgens beide directieleden geen gevolgen voor de vluchten tussen de Benedenwindse Eilanden. Daar heeft Insel Air wel nog steeds te maken met het tekort aan piloten voor de Fokker 50. ,,Daardoor moeten we sommige vluchten combineren en vliegen we met de MD80.” Maandag was een vlucht naar Aruba bovendien uitgevallen, volgens Heerenveen waarschijnlijk doordat de bemanning boven het maximaal aantal vlieguren was gekomen. ,,Die passagiers zijn vandaag met een MD alsnog vertrokken.”
Het pilotentekort was ontstaan door de aangescherpte eisen van de Burgerluchtvaartautoriteit met het oog op het verkrijgen van de categorie 1-status bij de Amerikaanse FAA. Insel Air heeft inmiddels, zoals eerder al bekend was, toestemming gekregen om extra piloten aan te trekken die ervaring hebben op de Fokker 50. ,,Maar die piloten moeten nog trainingen volgen om weer hun diploma’s te krijgen.” Eind september moet dit probleem zijn opgelost, aldus de directie. Dan kan er weer volgens schema met de Fokker 50 worden gevlogen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).