Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Haal twee miljoen gulden bij de overheids-nv’s in de energiesector om de contractanten van de Isla mee te betalen.”

 staten

Dit is het dringende verzoek in een brief die de Staten gisteren aan de regering en vakbonden stuurden, om een einde te maken aan de stakingen waardoor verschillende werkzaamheden bij de raffinaderij gehinderd werden.
De brief komt van de vaste Statencommissie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en is gericht aan de werknemersvakbond SGTK, de AAV en de minister van SOAW, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS). De SOAW-commissie stelt dat het weliswaar geen bindende beslissingsbevoegdheid heeft, maar dat vrijwel het gehele parlement de inhoud van de brief steunt.
De oproep aan de regering bestaat uit vier punten. Als eerste spoort het parlement de regering aan om twee miljoen gulden op te halen bij de overheids-nv’s in de energiesector. Hierbij kan worden gedacht aan de Refineria di Kòrsou (RdK), Curoil en Aqualectra.
Dit bedrag van twee miljoen moet onder andere worden aangewend om te voldoen aan de lumpsumbetaling aan Isla-contractanten over de periode 2015-2016. Dit is een harde eis van SGTK, die nog als laatste punt van onderhandeling op tafel ligt.
Verder is het verzoek van de commissie aan minister Larmonie-Cecilia om zo snel mogelijk te komen tot implementatie van het rapport ‘Maximale inzet lokale werknemers en aannemers op de Isla Raffinaderij’ uit 2012.
Als derde punt eist de SOAW-commissie voor vandaag nog een concreet standpunt van de Ministerraad aan alle betrokken onderhandelende partijen en de Staten met betrekking tot de huidige situatie. Als laatste wordt minister Larmonie-Cecilia aangespoord om zo snel mogelijk een opschorting van het inhuren van buitenlandse werknemers in te lassen.
De fracties zijn van mening dat ‘gezien de urgentie en omvang van het probleem, waarbij de hele Curaçaose gemeenschap en economie wordt getroffen, er zo snel mogelijk een oplossing moet komen’. ,,Er is geen tijd om een formele motie op te stellen in een openbare Statenvergadering”, zo valt in de brief te lezen.
De brief is niet ondertekend door de onafhankelijke Statenleden Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang. Laatstgenoemde stelde dat de commissievergadering en -brief niet meer dan een politieke show is, omdat de SOAW-commissie feitelijk niets te vertellen heeft.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).