Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister José Jardim van Financiën heeft via zijn advocaat laten weten dat er inderdaad ‘nog geen formeel schorsingsbesluit’ is ten aanzien van Centrale Bank-president Emsley Tromp, maar dat zijn uitlatingen twee weken geleden tijdens de persconferentie van de ministerraad ‘moeten worden gezien als een voornemen tot schorsing’.

jardim

Nu wil Jardim echter ook een screening van Tromp door middel van een veiligheidsonderzoek.
Dat bevestigt advocaat Mirto Murray van Tromp: ,,De minister heeft intussen schoorvoetend toegegeven in het schrijven van zijn advocate dat er geen sprake is van een schorsing van mijn cliënt, maar slechts van een ‘voornemen’. Zoals eerder aangegeven bestaat er echter geen wettelijke grondslag voor een schorsing zonder aanbeveling van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank.”
Murray verder: ,,Uit de hoge hoed wordt nu het Landsbesluit aanwijzing vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken getoverd. Let wel dat dit landsbesluit voorschrijft dat personen die een vertrouwensfunctie bekleden op het tijdstip van inwerkingtreding van het landsbesluit binnen twee jaar gescreend moeten worden. Die twee jaar liep af op 15 maart 2016 en nu maanden nadat de minister van Financiën ten aanzien van Tromp de wet letterlijk links heeft laten liggen, wordt deze van stal gehaald op het moment dat de minister erop gewezen is dat de schorsing niet mogelijk is. Dat doet me denken aan het spreekwoord over een hond en een stok.”
De advocaat van minister Jardim, Mayesi Hammoud, reageert niet op het verzoek van deze krant om namens haar cliënt commentaar te geven. Zij liet eerder op vragen van Tromps raadsman weten dat ‘de ministers (Jardim en Richard Gibson van Sint Maarten, red.) hebben besloten over te gaan tot het bewerkstelligen van de schorsing van de president voor de duur van het onderzoek van het Openbaar Ministerie, welke schorsing bij landsbesluit zal moeten worden opgelegd’.
Tromp had namelijk gevraagd naar de ‘status’ van de schorsing. Aangezien de wettelijk vereiste aanbeveling van de Raad van Commissarissen van de CBCS ontbreekt en een meerderheid van twee van de drie commissarissen schorsing ‘prematuur’ vindt; iets waarover Jardim in zijn persconferentie geen mededelingen deed.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.