De Curaçaose oorlogsheld George Maduro werd onlangs al herdacht in Nederland, waar een dubbel standbeeld voor hem werd onthuld bij het naar hem vernoemde Madurodam. maduroGisteren was het de beurt aan Curaçao, waar werd stilgestaan bij het feit dat hij honderd jaar geleden werd geboren in Scharloo. Kinderen speelden scenes uit het leven van Maduro. Na de toespraken in zijn geboortehuis trok de stoet scanderende kinderen met de genodigden naar de bibliotheek daar schuin tegenover, waar een expositie is ingericht. 

Ter gelegenheid van de 100-jarige geboortedag van George Maduro is gistermiddag de tentoonstelling ‘George Maduro verzetsheld van Curaçao’ feestelijk van start gegaan.
In het geboortehuis van George Maduro op Scharlooweg 55, waar nu de Vertegenwoordiging van Nederland is gevestigd, benadrukte gouverneur Lucille George-Wout het feit dat George Maduro pal stond voor vrijheid, vocht tegen onrecht, onderdrukking en geweld; iets wat vandaag de dag tot voorbeeld kan dienen.
Voor zijn heldhaftige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij na zijn tragische dood in concentratiekamp Dachau als enige Antilliaan met de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde, geridderd. Als dank voor de mooie woorden ontving de gouverneur uit handen van de schrijfster Kathleen Brandt-Carey de recent verschenen biografie over George Maduro.
In zijn welkomstwoord onderstreepte Henk Brons, vertegenwoordiger van Nederland en initiatiefnemer van het project, dat George Maduro als Yu di Kòrsou toch vooral een Curaçaose oorlogsheld is. ,,Hij verdient niet alleen een plek in de geschiedenisboeken, de herinnering aan hem en aan de idealen waar hij voor stond moeten levend gehouden worden. Voor de jeugd van Curaçao kan George Maduro een bron van inspiratie zijn.”
Majoor Marco Kroon, eveneens drager van de Militaire Willems-Orde, noemde George Maduro ‘een echte held en een heel bijzonder mens’. ,,Moed, beleid en trouw zijn de kernwaarden van de Militaire Willems-Orde. Dat tekent ook George Maduro. Ik zal zijn verhaal blijven vertellen aan iedereen die het maar horen wil.”
Na het officiële gedeelte begaf de stoet van gasten, waaronder familieleden van George Maduro, zich door een erehaag van honderd kinderen van Colastica & Kids naar de Biblioteka Nashonal. De jeugd maakte onderweg verschillende levende tableaus met scènes uit het leven van George Maduro.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).