Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het gerecht heeft de regiezitting tegen Burney Fonseca, alias Nini, gisteren aangehouden tot 7 september. Dit gebeurde op verzoek van raadsvrouw Marije Vaders die voorafgaand aan de zitting niet met haar cliënt heeft kunnen overleggen.

fonseca

Fonseca is verdachte in de zaak Maximus waarbij onderzoek wordt verricht naar de intellectuele daders achter de moord op PS-politicus Helmin Wiels. Hij zit vast in een gevangenis in Nederland, maar volgde de zitting gisteren via videoconference. Eerder noemde Gert Rip, de officier van justitie belast met deze zaak, Fonseca de schakel tussen Magnus en Maximus. In de zaak Magnus werd onderzoek verricht naar de uitvoerders van de moord. Hiervoor zit de schutter, Elvis ‘Monster’ Kuwas, inmiddels een levenslange celstraf uit in Nederland. Rip liet gisteren weten Kuwas als getuige te willen horen bij de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Fonseca.
Hoewel de regiezitting - waarbij een datum voor de inhoudelijke behandeling zal worden bepaald - nu tot 7 september is aangehouden, heeft Rip gisteren wel al aangegeven waarom het zo belangrijk is dat de behandeling van deze zaak plaatsvindt. Michael Leesly - ook een verdachte in de zaak Maximus - zou namelijk verschillende belastende verklaringen hebben afgelegd. Volgens de officier van justitie heeft Leesly onder andere gezegd dat hij van loterijbaas Robbie dos Santos de opdracht zou hebben gekregen om de moord op Wiels te organiseren. Ook zou Leesly hebben verklaard dat Fonseca tegen hem zou hebben gezegd dat hij (Fonseca) diezelfde opdracht - om de moord op de politicus te organiseren - had gekregen.
In 2014 werd Leesly als verdachte in de zaak Maximus aangemerkt. Hij zat toen een aantal dagen vast voor verhoor. Leesly woont in de buurt van Koraal Specht en is ook nauw verwant aan de bende No Limit Soldiers (NLS). Toen noemde Leesly Dos Santos ook al in zijn verklaringen. Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus in augustus 2014 verklaarde Olga Kostrzewski, de raadsvrouw van Kuwas - eveneens dat het Leesly was die Dos Santos had aangegeven als de persoon die het geld en de opdracht zou hebben gegeven voor de moord op Wiels. ,,Ook Monster heeft verklaard dat Dos Santos zou hebben betaald voor de moord”, zo meldde de advocate. ,,Maar hij is inmiddels weer een vrij man.”
Dos Santos werd in juli van 2014 als verdachte aangemerkt in de zaak Maximus en heeft hiervoor ook enkele dagen vastgezeten. Hij werd toen aangehouden in zijn woning te Brakkeput waar tevens een huiszoeking werd verricht. Ook in het hoofdkantoor van Robbie’s Lottery in Dominguito vond een doorzoeking plaats. Bij de huiszoekingen werden, in het belang van het onderzoek, onder meer computers in beslag genomen.
In de dagen voor het overlijden van Wiels op 5 mei 2013, liet de politicus van Pueblo Soberano meermalen de naam van Dos Santos vallen. De leider van PS liet weten dat de nummerverkoop van Robbie’s Lottery via sms illegaal was en zou over de nodige documenten beschikken om dit te kunnen bewijzen. Vlak na het overlijden van Wiels ontkende Dos Santos, na aanhoudende geruchten, iedere betrokkenheid bij de moord. In dezelfde adem beschuldigde de loterijbaas de media ervan achter roddels en insinuaties aan te gaan en op die manier sensatie en meer geruchten te verspreiden.
Dos Santos moest eerder dit jaar al voorkomen in de zaak Bientu, waarbij hij onder andere beschuldigd werd van belastingontduiking en witwassen. Hierbij werd door het Gerecht in eerste aanleg 72 miljoen gulden verbeurdverklaard.
Op de vraag van deze krant of Dos Santos op dit moment op het eiland is, antwoordt Guillano Schoop, de officier van justitie belast met de woordvoering in deze zaak, dat dit hem onbekend is.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).