Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tweehonderd actievoerders van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) liepen gisteren in de namiddag vanaf het Brionplein naar het Tula-monument. marstulaDe groep wil dat de bevolking zich opnieuw uitspreekt over de Consensusrijkswetten, als ‘daadwerkelijke evaluatie’ in plaats van de in 2015 gehouden enquête onder een selecte groep deskundigen.
Tijdens de gemoedelijke protestactie waren ook MFK-leider Gerrit Schotte en Statenlid Gilmar Pisas en politiek leider van PAS, Charles Cooper, aanwezig. Ondanks de ferme taal die de in het wit geklede actievoerders met opschrift ‘referendum limpi’ (schoon referendum, red.) gebruikten, bleven de gemoederen rustig.
Volgens diverse actievoerders is er niemand die helemaal los wil van Nederland, maar zijn de Consensusrijkswetten de Curaçaose bevolking ‘op slinkse wijze opgelegd’ en moeten ze worden teruggedraaid.

Volgens een van de oprichters van KFO, Chester Peterson, is Curaçao het enige land ter wereld dat de zelfbeschikking heeft weggegeven in ruil voor een zak geld. ,,Bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is zeventig procent van de deviezen van ons, maar we mogen er niet over besluiten of zelfs onze eigen bankdirecteur kiezen. Wij willen dat een Centrale Bank functioneert zoals het hoort te functioneren.”
De Rijkswetten op het gebied van financiën en justitie, waarbij Nederland middels een aanwijzing Curaçao tot de orde kan roepen, zijn de actievoerders van KFO een doorn in het oog. ,,Financiën en justitie moeten weer in handen komen van lokale publieke entiteiten die zich verantwoorden in onze eigen Staten”, aldus Peterson. Op de vraag wat er gebeurt wanneer Nederland niet accepteert dat Curaçao zich eenzijdig uit de staatskundige constructie trekt, is zijn antwoord dat Nederland ‘geen poot heeft om op te staan, omdat er niet langer sprake is van een consensus’.
Zoals bekend is de actiegroep ook van mening dat er bij het referendum in 2009, waar het ‘si’-kamp een nipte overwinning behaalde, valsgespeeld. Peterson zegt ook een nieuw referendum te willen, ‘omdat er door de Centrale Bank zeven miljoen gulden is gejat om eenzijdig campagne te voeren voor de Consensusrijkswetten’. Volgens de oprichter van KFO is deze beschuldiging bevestigd door de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) en Transparency International.
MFK-leider Gerrit Schotte steunt het referendum ook. Hij zegt het weinig democratisch te vinden dat hij als een van de weinigen zijn mening mocht geven over de Consensusrijkswetten als onderdeel van de evaluatie, ‘terwijl de bevolking hierover niet mag beslissen’. ,,Er werd ons destijds ontwikkeling beloofd, een gevulde koelkast, die is niet gekomen. In 2009 is het volk geconsulteerd en nu moet het volk weer haar stem laten horen.”
Voormalig lijsttrekker van de partij MAN, Charles Cooper, zegt tijdens de demonstratie dat hij de achterban van zijn nieuwe partij PAS niet heeft willen mobiliseren, omdat deze te druk is om in de wijken voldoende handtekeningen te verzamelen om de voorverkiezingen door te komen. Volgens Cooper heeft Nederland bij het opstellen van de Rijksconsensuswetten het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden met de voeten getreden en hebben de lokale vertegenwoordigers bij de onderhandelingen ‘Curaçao verkocht aan Nederland’.
Medeoprichter van KFO, Anthony Eustatius, herhaalt de veelgehoorde aantijging dat er bij het referendum in 2009 is gefraudeerd. ,,In Nederland moet je tien jaar staatsburger zijn voordat je in een referendum mag stemmen. Op Curaçao had je mensen die hier zes maanden woonden en toch mochten stemmen. Ook werden ze voorgelogen dat ze een Nederlands paspoort zouden krijgen als ze voor willen stemmen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).