Van onze correspondent
Den Haag - In Den Haag is een pad naar Tula vernoemd. Het Tulapad ligt in een buurtpark in de wijk Loosduinen, nabij het Zuiderpark.

haagspadtula

Het besluit daartoe is in september door het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) genomen. ,,Bij het benoemen van een openbare ruimte wordt gekeken of er een naamthema aan de buurt gekoppeld is. Indien dit het geval is, wordt getracht hierop aan te sluiten. In deze situatie was het naamthema Mensenrechten”, aldus een zegsman van het gemeentebestuur.
Het begin van het Tulapad ligt in de mensenrechtenbuurt, nabij de Laan van de Mensenrechten. In hetzelfde collegebesluit zijn ook paden vernoemd naar Moeder Teresa en de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks. In de wijk bevinden zich al langer de Martin Luther Kinglaan en het Munirpad.
Het straatnaambord van de Curaçaose verzetsstrijder is voorzien van een onderschrift: ,,Tula, bijgenaamd Rigaud (circa 1765-1795), voorvechter van de afschaffing van de slavernij.” Bij het besluit van B&W heeft meegespeeld dat Tula is opgenomen in het lemma ‘slavernij’ in de Canon van Nederland met personen en gebeurtenissen die bepalend zijn voor de geschiedenis van het land.
Den Haag is (voor zo ver bekend) de derde Nederlandse gemeente die Tula met een straatnaam eert. Amsterdam was de eerste in 1995. Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Zuidoost vernoemde vier straten in de Bijlmer naar de leiders van de slavenopstand in Suriname (Baron en Joliecoer) en naar Tula en Karpata die in 1795 de grote slavenopstand in Curaçao leidden. Een overweging om voor deze namen te kiezen was het feit dat de wijk veel inwoners van Surinaamse en Antilliaanse afkomst telt. De straatnaamborden hebben geen onderschrift.
Uitleg wie Tula was staat wel op de naamborden aan het begin en einde van de Tulastraat in de keurige Utrechtse wijk Voordorp: ,,Strijder tegen slavernij op Curaçao.” Tula bevindt zich daar in het goede gezelschap van straten die vernoemd zijn naar onder meer Simón Bolívar, Che Guevara, Chico Mendes en Steve Biko. Buiten het Koninkrijk draagt er ten minste nog een straat de naam Tula: het 6.000 inwoners tellende Zwitserse dorp Balsthal heeft een Tulaweg. De vraag van deze krant aan de gemeente naar het waarom kon niet een-twee-drie worden beantwoord.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).