Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Eric Garcia (76) zit nog 60 dagen vast, nadat zijn hechtenis al twee keer eerder verlengd werd.

ericgarcia

 

Het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten dat de verlenging wat betreft het OM nodig is in het belang van het onderzoek naar verduistering van vele miljoenen dollars en het vervalsen van documenten bij het faillissement van Banco Maracaibo in 1994. Hoewel er ook door de Girobank aangifte is gedaan tegen Garcia die daar directeur is geweest, en beschuldigingen geuit zijn van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels door diens broer Aubert Wiels, wordt door het OM met klem aangegeven dat het ‘sec en alleen om het faillissement van Banco Maracaibo’ gaat. De belangrijkste reden voor de verlenging is het onderzoeksbelang. ,,De rechter-commissaris houdt ook rekening met vluchtgevaar, collusiegevaar en andere redenen”, zo wordt er door de OM-woordvoerder aan toegevoegd. Collusiegevaar betekent in het strafrecht ‘een heimelijke verstandhouding om het opsporen van strafbare feiten te belemmeren’.
Overigens is de advocaat van Garcia, Gerold van Gils, gevraagd om een reactie maar hij wilde over de zaak niets loslaten. Ook de curator in de faillissementszaak van Banco Maracaibo, Valerie Maria, kon niet meer informatie verschaffen. De advocaat die namens Girobank aangifte deed, Arnold Huizing, stelt nog niet vernomen te hebben of het OM ook werk gaat maken van de Giro-aangifte. Hij geeft echter wel aan dat het best mogelijk zou kunnen zijn dat de verlenging van de detentie verband houdt met de aangifte van de Girobank.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).