Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Prevenshon, de stichting die op Curaçao verantwoordelijk is voor het uitvoeren van preventieve screening op borst- en baarmoederhalskanker, heeft deze week de beloofde tranche subsidie van 1,3 miljoen gulden ontvangen van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

prevenshon

Dat laat Louise Elstak, directrice van de stichting, weten aan deze krant. De overmaking vond plaats na een overleg met de betrokken vertegenwoordigers van GMN.
De exploitatiekosten voor 2016 zijn hiermee gedekt. Elstak is vooral blij met de continuïteit. ,,Het belangrijkste is dat we het preventieve onderzoek bij de vrouwen voort kunnen zetten. Het is voor ons een erkenning. Bij Fundashon Prevenshon testen we met de modernste middelen. Zo screenen we wat betreft baarmoederhalskanker op de aanwezigheid van het virus dat deze vorm van kanker kan veroorzaken. Wordt dit aangetroffen, dan kan de cliënt behandeld worden voor het virus en kan de ontwikkeling van kanker worden voorkomen.”
De doelgroep van Prevenshon groeit jaarlijks. ,,In de leeftijdscategorie 25 tot 65 jaar screenen we vrouwen om de drie jaar op het virus, het gaat hierbij om 57.000 vrouwen. In de leeftijd van 45 tot 75 jaar komen vrouwen eenmaal per twee jaar voor een borstkankerscan. Deze groep bestaat uit 40.000 vrouwen.” Elstak heeft inmiddels de subsidieaanvraag voor 2017 ingediend. ,,Dit moet elk jaar opnieuw gebeuren.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).