Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De sfeer onder de leden van de vakbond SGTK is onrustig, maar er wordt vandaag nog niet gestaakt. isla Dat zei Alcides Cova, voorzitter van de vakbond voor werknemers die via een aannemer bij de Isla-raffinaderij werken, gisteravond.
Gistermiddag kwamen bestuur en leden van SGTK bij elkaar en bespraken een brief die zij hebben ontvangen van minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). Cova: ,,De minister heeft via de media gehoord en gelezen over mogelijke acties en wil nu weten wat er aan de hand is. Zij heeft ons uitgenodigd om de situatie donderdag te bespreken.” Afgesproken is om morgenmiddag 17.00 uur opnieuw bij elkaar te komen. Dan wordt besloten of een afvaardiging van SGTK naar de minister gaat en met welke boodschap.
,,Het is moeilijk”, zegt Cova. ,,De werknemers zijn erg onrustig. Zij willen niet dat gebeurd wat al zo vaak is gebeurd en dat het blijft bij praten. Als we naar de minister gaan, dan moet dat wel concrete afspraken opleveren.”
De vakbond SGTK strijdt al anderhalf jaar voor een toegezegde loonsverhoging en een cao voor haar leden. Maar ook na inschakeling van de landsbemiddelaar en gesprekken met minister-president Ben Whiteman en minister Larmonie-Cecilia in maart dit jaar, liepen de onderhandelingen met de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) in juni spaak op de financiële artikelen. De aannemers zeggen de loonsverhoging niet te willen vastleggen vanwege de oneerlijke concurrentie van goedkopere Venezolaanse aannemers.
Inmiddels lijkt de maat vol voor de SGTK-leden. ,,Heel onrustig. De mensen zijn erg ontevreden”, omschrijft Cova de sfeer. Hij verwacht donderdag wel naar minister Larmonie-Cecilia te gaan. ,,De minister denkt dat er een oplossing te vinden is als we met alle partijen om tafel gaan.” Maar als er toch een staking komt, dan wordt het een ‘grote en harde actie’. ,,We zullen niet stoppen voordat we ons doel hebben bereikt”, waarschuwt Cova. ,,We zijn al anderhalf jaar bezig en iedere keer als we met acties dreigden, volgden gesprekken. Zonder resultaat. Het heeft niets opgeleverd. Nu moet er echt een cao komen.”
Eind juni gaf AAV-voorzitter Mike Willem al aan dat de gesprekken tussen de partijen al lange tijd in een impasse verkeren. ,,Elke dinsdag vergaderen we, maar fundamentele problemen worden niet opgelost.” Willem noemde het dreigen met stakingen ‘Russisch roulette’. ,,De situatie bij de raffinaderij is al moeilijk genoeg. Het lijkt me niet het moment om een staking uit te lokken. Als het verkeerd uitpakt, ligt het straks definitief plat”, aldus Willem in juni.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).