Van een onzer verslaggevers
Willemstad- Curaçao kan in de toekomst als land meedoen aan twee belangrijke regionale en twee belangrijke continentale spelen met eigen atleten, onder de eigen vlag en het nationale volkslied kan daarbij ook gespeeld worden. Spelen
Dat is het resultaat van een akkoord dat Fundashon Deportenan Olímpiko Korsou (FDOK) gesloten heeft met IOC, zo heeft secretaris-generaal van FDOK Rein Persaud tegenover deze krant verklaard. Samen met Roy Bottse voerde Persaud sinds 2008 hiervoor een niet aflatende strijd.
Door het akkoord wordt Curaçao geassocieerd lid van de organisaties die de belangrijke regionale en continentale spelen organiseren. Het gaat om de Pan-Amerikaanse Spelen - waar landen van Canada tot Chili aan meedoen - ,de Zuid-Amerikaanse Spelen, de Spelen van Centraal-Amerika en de Cariben en de Caribische Spelen. ,,De Spelen worden eens in de vier jaar gehouden. Aan het eind vindt het grootste sportevenement, de Olympische Spelen, plaats. Als onderdeel van het akkoord krijgt Curaçao in de toekomst ook via Nederland geld voor speciale sportprojecten. Het is niet bekend hoeveel geld daarmee is gemoeid. De projecten moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen”, aldus Persaud.
In januari van dit jaar oordeelde de rechter in Lausanne dat FDOK en IOC met elkaar om tafel moesten. FDOK wilde volledig erkend worden door IOC. ,,Dat is niet gelukt, maar er is wel een akkoord gesloten waardoor wij toch aan belangrijke wedstrijden in de regio en op het continent mee kunnen doen”, aldus Persaud.
Partijen hebben ook met elkaar afgesproken dat de rechtszaak voor een jaar wordt opgeschort. ,,Toen de Nederlandse Antillen werden ontbonden geloofde niemand dat wij nog aan belangrijke internationale spelen konden meedoen. Maar met de steun van de Staten, de verschillende regeringen en ook het bestuur van FDOK is het na een strijd van acht jaar toch gelukt.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).