Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Oud-leider van MAN Charles Cooper is door twee politieke partijen benaderd om tijdens de komende Statenverkiezingen in september de nummer twee op de lijst in te nemen. Dat heeft Cooper tegenover Radio Direct bevestigd.

cooper

Eerder deden al verschillende geruchten de ronde dat Cooper bij de komende verkiezingen - die op 30 september 2016 plaatsvinden - op nummer twee van de lijst van de partij van boezemvriend en inmiddels veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte (MFK) zou staan. Aangezien Schotte vanwege de screeningswet geen minister-president meer kan worden, wordt gefluisterd dat zijn beste vriend Cooper - in het geval MFK de verkiezingen wint - dan als eerstvolgende op de lijst, namens MFK, premier zal worden. Cooper wilde de namen van de partijen die hem hebben benaderd niet noemen.
Hoewel het MAN-Statenlid zegt de politieke partijen die hem hebben benaderd geen antwoord te hebben gegeven, liet hij tijdens het interview wel weten ontevreden te zijn over de partij waar hij al jaren deel van uitmaakt. ,,Ik herken de MAN die ik jaren geleden in 2004 heb helpen redden niet meer. Dat was toen een partij waar werkelijke democratie zegevierde, er was eenheid. Ik ga de vuile was niet buiten hangen, maar de partij van toen herken ik niet meer.” Cooper zegt daarom afgelopen zondagavond een brief te hebben gestuurd naar MAN-leider Hensley Koeiman waarin hij de voorman van de blauwe partij een voorstel doet hoe MAN kan worden gered. De brief heeft de passende titel ‘Ban salba MAN’ (laten we MAN redden) gekregen. Cooper heeft Koeiman een week de tijd gegeven om op zijn voorstel te reageren. ,,Indien ik na een week nog niets heb vernomen, neem ik aan dat mijn voorstel niet is aangenomen. Ik zal de situatie dan evalueren en vervolgens een positie innemen”, aldus Cooper.
Hoewel Cooper in januari 2015 nog - onder andere tegenover deze krant - te kennen gaf afscheid te zullen nemen van de politiek en terug te zullen keren naar de Isla, waar hij voor zijn politieke carrière werkzaam was, laat hij nu weten deze verklaring nooit te hebben gedaan. ,,Wat ik heb gezegd was dat ik een besluit zou moeten nemen als ik de functie bij de Isla zou hebben gekregen en vervolgens bleek dat deze niet verenigbaar zou zijn met de politiek.” Als Statenlid zou Cooper in ieder geval niet meer beschikbaar willen zijn, zo geeft hij te kennen. ,,Dat brengt me geen voldoening. Ik heb allebei meegemaakt; het ministerschap en dat van Statenlid. Ik ben nu vier jaar parlementariër en het is niet een job die me bevrediging biedt. Ik zou als minister wel een bijdrage willen leveren en ben altijd beschikbaar om in die functie het land te dienen.”
Hoewel Cooper zegt het liefst te willen zien dat MAN 11 zetels behaalt bij de verkiezingen en dus niet met andere partijen hoeft samen te werken, stelt hij ervoor open te staan met alle andere partijen te werken, zelfs die van de voor corruptie veroordeelde Schotte. ,,Het volk geeft middels haar stem aan wie zij in de Staten wil zien. Als je vanaf nu aangeeft met bepaalde partijen niet te willen werken, dan beïnvloed je het volk. MAN regeert met wie dan ook waarmee we een regeerakkoord kunnen sluiten.” Verder verklaart de oud-MAN-leider: ,,De Staatsregeling staat het toe dat iemand die veroordeeld is, deel kan uitmaken van de regering. Ik sluit niemand buiten die door het volk is gekozen. Als ik dat wel doe, dan respecteer ik het volk niet. We moeten waarborgen dat iemand de kans heeft het recht tot aan cassatie te zoeken.”
In een later gesprek op dezelfde radiozender verklaarde MAN-leider Hensley Koeiman dat MAN - in tegenstelling tot wat Cooper verklaarde - niet met ‘wie dan ook’ zal samenwerken. ,,Indien MAN in de regering komt, zullen we werken met mensen die transparantie kunnen garanderen, mensen die corruptie in alle vormen zullen bestrijden door middel van versterkte controles en die het volk weer het vertrouwen zal geven. Dit volk verdient het niet om steeds in chaos en wanorde te verkeren. MAN zal doen waar MAN voor is opgericht: goed regeren. Ik heb al eerder gezegd: corruptie is erger dan kanker. En daarom moeten we het met man en macht bestrijden.”


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).