Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Port Services (CPS) heeft het havenpersoneel opgeroepen om het gezond verstand te laten zegevieren en de staking die afgelopen vrijdag begon, te staken. StakingDat staat in een schriftelijke verklaring die CPS gisteren verspreidde.
CPS wil via een kort geding dat vanmorgen om 7.30 uur dient de acties door de rechter laten verbieden. De staking begon afgelopen vrijdag uit onvrede dat er nog geen cao is voor de werknemers. In de verklaring weerlegt CPS de argumenten die door de stakers worden gebruikt.
,,De cao is op 1 mei 2015 verlopen en niet drie jaar geleden, zoals er nu wordt geïnsinueerd”, zo stelt het havenbedrijf. De partijen zijn volgens CPS dus tien maanden met elkaar aan het onderhandelen en niet drie jaar, zoals er nu beweerd wordt. Volgens de verklaring van CPS is de bemiddeling niet vastgelopen door tussenkomst van de landsbemiddelaar. De leiding van CPS stelt ook er geen sprake is dat bestaande voordelen van de werknemers worden afgepakt. Ook heeft de directie voordat de staking uitbrak geen brief met daarin een ultimatum ontvangen.
Landsbemiddelaar Anthony Obispo bevestigde tegenover deze krant dat er vrijdagochtend, nadat de staking uitbrak, overleg was tussen de partijen. ,,Het overleg werd op verzoek van de directie geschorst tot 14.00 uur die middag”, aldus Obispo. Vlak voor dat tijdstip meldde de leiding aan de bemiddelaar dat er een kort geding zou worden aangespannen. ,,Nu de zaak bij de rechter ligt, heeft de landsbemiddelaar geen rol in het geheel”, zo legde de bemiddelaar uit.
In het verzoekschrift waarin de vakbond CBH/OVP wordt gedaagd, stelt de CPS-directie dat de staking uitbrak toen er nog overleg was. Er was geen impasse: ,,De landsbemiddelaar is dan ook overvallen door de actie.” De handelswijze van de bond is daarom laakbaar, vindt het havenbedrijf. Verder wijst CPS op de financiële consequenties van de staking, doordat schepen niet kunnen worden gelost. Er zijn al schepen vertrokken, aldus de directie. ,,Daarbij komt dat ook de Curaçaose samenleving schade zal lijden, omdat het eiland in grote mate voor zijn levensmiddelen en goederen afhankelijk is van het werk dat in de haven wordt verricht.”
Dit alles leidt tot een spoedeisend belang en CPS eist van de vakbond dat zij de arbeiders binnen een uur na het vonnis oproepen weer aan het werk te gaan, op straffe van een dwangsom van 50.000 gulden per uur dat zij in gebreke blijven.
Guiseppe Sambo, voorzitter van de vakbond CBH/OVP, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.