Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De voormalige directeur Eric Garcia van de onder noodregeling geplaatste Girobank - waartegen aangifte is gedaan - en het lid Tom Kok van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS zijn verantwoordelijk voor de ‘georkestreerde campagne’ tegen de Centrale Banktop ‘om verwarring en paniek te zaaien en daarmee de geloofwaardigheid te ondermijnen’. Tromp1
,,Onrust is echter nergens voor nodig”, aldus Centrale Bankpresident Emsley Tromp gistermiddag in een ingelaste persconferentie, want - zo stelt hij met klem - met het toezicht door de CBCS op de lokale financiële instellingen, waaronder verzekeraar Ennia, is niets mis.
De Centrale Bank heeft - eerst als BNA en sinds 2010 als CBCS - gedurende 30 jaar dat Tromp er leiding aan geeft geen sectorbrede financiële crises gekend, zoals wel in Amerika en ook veelvuldig in Nederland het geval is geweest. ,,De CBCS heeft dan ook een uitstekende track record”, aldus Tromp, die vraagt hem ‘te beoordelen op mijn resultaten en mijn werk en niet af te gaan op valse beschuldigingen en roddels’.
Tromp wilde gisteren ‘for once and for all’ afrekenen met alle insinuaties en verdachtmakingen in zijn richting. Dit had hij het liefst eerder al in de formele setting van de Staten van Curaçao willen doen, maar die gelegenheid kreeg hij tot nu toe niet. Vandaar de persconferentie, waar vrijwel alle lokale media op af waren gekomen.
Alles passeerde maandag de revue: First Curaçao International Bank (FCIB) en volgens justitie in Nederland Tromps ‘korte lijnen’ met eigenaar John Deuss, de Girobank, zijn privé pensioenfonds, zijn appartementen in Miami, zijn twee zonen etc.
,,Zonder enige basis volgen al enkele jaren ernstige verwijten en aantijgingen elkaar op, waardoor in de financiële sector onnodige paniek wordt veroorzaakt, met als doel de naam van de CBCS aan te tasten. En dit terwijl Curaçao en Sint Maarten onlangs nog een mooi rapport kregen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds, red).”
Tromp reageerde na de recente stortvloed aan publicaties van Het Financieele Dagblad (FD) in Nederland. Hij spreekt over ‘falsificaties en fabricatie’. Tot zelfs in het hoofdredactioneel commentaar aan toe, waarin Tromp wordt verweten dat ‘onder zijn toezicht HDI-Gerling volgens justitie door haar eigen directie werd beroofd van haar Antilliaans verzekeringsdochters’. Een blunder van FD, want ten eerste is De Nederlandsche Bank (DNB) eerstverantwoordelijke voor het toezicht op het Nederlandse HDI-Gerling, dat niet een dochter op Curaçao heeft maar op Aruba.
En zo kwamen punt voor punt meer misslagen van het FD en verslaggever Vasco van der Boon - in Nederland in 2014 door Follow The Money beticht van ‘journalistieke sluipmoord’ - over het toezicht door de CBCS en Ennia in het bijzonder aan bod.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).