Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao kan besparen op medische kosten door medicijnen uit Cuba te halen.

WhitemanPremier Ben Whiteman maakte vorige week bekend dat hij in de marge van zijn bezoek aan het land voor de vergadering van de Associatie van Caribische Staten (ACS) ook heeft gesproken over de levering van medicijnen en in het bijzonder een middel dat belangrijk is voor nierpatiënten.
,,We hebben een evaluatie gedaan voor een middel dat helpt bij de productie van erytropoëtine. Normaal maakt je lichaam dat enzym aan, maar bij nierpatiënten gebeurt dat niet of te weinig. Nierpatiënten hebben het nodig om rode bloedlichaampjes aan te maken. Daarom krijgen ze bij de dialyse dit medicijn toegediend. We hebben uitgerekend dat dit op Curaçao 4,7 miljoen gulden per jaar kost.” Erytropoëtine is bij de meeste mensen bekend als epo, een middel dat sporters gebruiken om meer zuurstof in het bloed te krijgen. Het is in de sport een verboden middel, maar voor nierpatiënten heel belangrijk.
Het middel wordt nu uit Europa naar Curaçao gehaald, maar het wordt ook op Cuba gemaakt. Volgens Whiteman heeft een team met een epidemioloog, een internist en een immunoloog naar dit medicijn gekeken. Het oordeel is positief. ,,Cuba is het zelf gaan maken om de kosten te drukken en dat is een succes. Ze maken genoeg om het ook te kunnen exporteren. Dat is voor ons veel goedkoper en de werking is hetzelfde.” Hoeveel goedkoper het voor Curaçao is om het middel uit Cuba te halen, kon de premier niet zeggen. Wel zei hij het plan is om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten voor de levering van dit medicijn en andere medicijnen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.