Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Ben Whiteman (PS) heeft alle vertrouwen in PdVSA en Venezuela als partners voor de toekomst van de raffinaderij op Curaçao na 2019. Beter een goede buur dan een verre vriend, was de kern van de boodschap op de persconferentie gisteren. Dat oliemaatschappij PdVSA in financieel zwaar weer zit maakt de premier niet nerveus, zei hij desgevraagd.

whiteman

Tijdens zijn bezoek aan Cuba voor de bijeenkomst van de Associatie van Caribische Staten (ACS) afgelopen weekend heeft Whiteman een ‘lange bilaterale ontmoeting’ gehad met president Nicolás Maduro van Venezuela. ,,Het belangrijkste gesprekspunt was de toekomst van de raffinaderij. We gaan heel snel een nieuw Memorandum of Understanding sluiten. Onze mensen zijn aan beide kanten daar nu druk mee bezig en als het klaar is ga ik naar Caracas.”
Voor de modernisering van de Isla, die enkele miljarden dollars gaat kosten, kan PdVSA zelf een strategische partner zoeken, aldus Whiteman. ,,Ons Multidisciplinair Projectteam (MDPT) heeft al 18 geïnteresseerde bedrijven en organisaties gevonden. Maar PdVSA kan zelf ook partners aandragen.” Wie die partners zijn kon de premier niet zeggen.
Zorgen over de financiering maakt Whiteman zich niet. ,,Venezuela heeft de grootste olievoorraad ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat ze de interne problemen waar ze nu mee kampen zullen overwinnen.” Verder heeft Venezuela zich altijd een goede buur getoond, zei Whiteman. ,,Denk aan 1985, toen Shell ons heeft laten zitten met de rotzooi. Venezuela hoefde niet te helpen, maar heeft de raffinaderij toch gehuurd. En toen de Build Own Operate-centrale met slechte tweedehands spullen in elkaar bleek te zijn gezet, viel de raffinaderij verschillende keren langdurig uit. Maar PdVSA heeft nooit een claim ingediend.”
Medio volgende maand verwacht Whiteman dat deskundigen komen helpen om de uitstoot van de Isla terug te dringen. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties had hierbij hulp aangeboden, want deze specialisten zijn erg duur. ,,Het gaat om de supervisie op de raffinage om de uitstoot te beperken en om juristen die moeten helpen met de milieuwetgeving voor de toekomst.” De premier zegt dat er groen licht is om voor de uitvoering offertes te vragen van bedrijven uit Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Hij verwacht dat dit snel kan worden afgerond, zodat er volgende maand ‘concrete actie te zien zal zijn’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.