Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er moet nog voor het reces duidelijkheid komen over de problemen rond de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

hno

Dat schrijft PAR-leider Zita Jesus-Leito aan minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur. Leito verwijst naar de vragen die zijn gesteld in de Statenvergaderingen van 19 april en 24 mei en naar de overname van bouwer Ballast Nedam door het Turkse Renaissance Construction.

Zoals deze krant afgelopen dinsdag berichtte heeft onderaannemer Van den Pol Bouwtechniek zich teruggetrokken uit het HNO-project wegens de bezuinigingen die de nieuwe eigenaar heeft opgelegd. Het zou gaan om een korting van 30 tot 40 procent.
Victorina kreeg tot twee keer toe de gelegenheid om meer informatie te verzamelen om vragen vanuit de Staten over HNO te beantwoorden. Die antwoorden moeten in de twee laatste weken dat de Staten nog voor het reces vergaderen komen, vindt de PAR-leider. ,,De PAR-fractie vindt het onwenselijk om de vergadering van 19 april pas na het reces voort te zetten. Vooral wat er de laatste weken naar buiten is gekomen vraagt om opheldering op korte termijn.”
Het nieuws dat er bezuinigd wordt op de bouwwerkzaamheden legt een enorme druk op de aannemers, aldus Jesus-Leito. Zij rekent erop dat de minister de ontwikkelingen scherp in de gaten houdt en met name de kwaliteit van het werk bewaakt en voorkomt dat er vertraging ontstaat.
Coalitiepartij PAR maakt zich er ernstige zorgen over dat de minister toegeeft geen grip te hebben op het bouwproces. Daarom maant Jesus-Leito Victorina tot spoed bij het beantwoorden van de vragen en op voortzetting van de vergadering voor het reces.
Premier Ben Whiteman zei gisteren op de persconferentie dat problemen zoals met de onderaannemer te verwachten zijn bij een groot project. ,,Dit is erg complex en dan gebeuren die dingen.” Erger vindt hij dat mensen ‘die nerveus worden’ verhalen vertellen die niet kloppen om het project in diskrediet te brengen. De regering wordt volgens Whiteman op de hoogte gehouden door een team dat het project evalueert. ,,Dit is een team van buiten, dat bestaat uit financiële, juridische, technische en organisatorische deskundigen.” De evaluatie zal zo snel mogelijk worden afgerond, aldus de premier.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.