Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De partijen zijn er eindelijk uit. Woensdag is de Raad van Ministers - na een presentatie van Curaçao Ports Authority (CPA) over de laatste resultaten van de onderhandelingen met Curaçao Port Services (CPS) - akkoord gegaan met de concessie.

havenfotoKim1

Ondertekening van het nieuwe contract zal spoedig plaatsvinden, aldus minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant.
De Economieminister is tevreden dat nu een punt kan worden gezet achter de decennialange discussie omtrent het monopolie in de haven. Dit betekent, zo stelt Rhuggenaath, meer concurrentie en meer investeringen in de haven. ,,Dit brengt duidelijkheid voor investeerders, zowel lokaal als internationaal, en bewijst de ernst waarmee de regering en de Staten dit thema heeft behandeld. Het is geen gemakkelijk onderwerp, met verschillende dimensies, maar uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen. Ik zie het dan ook niet als een persoonlijke prestatie, maar als iets voor heel Curaçao.”
De nieuwe concessie beslaat een periode van 20 jaar en vergt een investering van 50 miljoen gulden door CPS voor de renovatie van de kade en de aankoop van twee nieuwe containerkranen om de huidige kranen - die regelmatig uitvallen - te vervangen. In de concessie is opgenomen, zo geeft Rhuggenaath aan, dat de kranen binnen maximaal twee jaar operationeel moeten zijn. ,,Wat betreft de kadewerkzaamheden; die kunnen meteen beginnen, maar zal een gefaseerd project zijn.”
Met de nieuwe concessie vervalt het recht van CPS op exclusiviteit in de haven. Het nieuwe contract geldt alleen voor de werf waar CPS nu opereert en niet voor toekomstige containerhavens. CPA blijft conform de nieuwe concessie verantwoordelijk voor de kadewanden. Tevens moet CPA het onderhoudsplan van CPS goedkeuren. Tot slot is in de nieuwe concessie opgenomen dat er bij afloop van het contract een openbare aanbesteding zal plaatsvinden. Foto Kim Sambo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).