Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA wil voor 2,5 miljard dollar aan obligaties uitgeven in ruil voor het kwijtschelden van schulden.

PdVSA

Dat melden de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal en persbureau Reuters. PdVSA is de exploitant van de Isla-raffinaderij op Curaçao en heeft onlangs via de Amerikaanse dochter Citgo ook een overeenkomst met Aruba voor de voormalige Valero-raffinaderij. Twee aannemers hebben de Wall Street Journal inzage gegeven in de documenten die bij het voorstel horen.
Het plan van PdVSA is om obligaties met een looptijd van drie jaar uit te geven aan de toeleveranciers en aannemers als die afzien van het innen van onbetaalde rekeningen. Volgens beide media heeft het oliebedrijf een schuld van ruim 20 miljard dollar. De uit te geven obligaties worden met een korting van 40 procent uitgegeven, vergeleken met een gewone obligatie, die volgens Wall Street Journal op dit moment ongeveer 45 dollarcent waard is.
Voor het sluiten van de deal is volgens de prospectus een bedrijf uit Miami, CP Capital Securities, ingehuurd. Beide aannemers waarmee de krant sprak zeggen niet op het aanbod in te zullen gaan, omdat de waarde van de obligaties te laag is. Reuters meldt dat ten minste één leverancier wel akkoord is gegaan, omdat er al meer dan een jaar geen rekeningen worden betaald.
De regering van Venezuela kampt niet alleen met hoge schulden, maar ook met een teruggelopen olieproductie. Die zou fors verhoogd moeten worden om voedsel en medicijnen te kunnen kopen. Het tekort daaraan leidt de laatste tijd steeds vaker tot rellen.
President Nicolás Maduro zegt dat zijn land niet failliet zal gaan. Hij noemt de verhalen over de slechte situatie van Venezuela een campagne om zijn regering ten val te brengen. Hij wijst erop dat het land nog geen enkele uitkering van obligatieleningen heeft gemist.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).