Van onze redactie
Caracas/Willemstad - Buurland Venezuela houdt vandaag de grootste militaire oefeningen in het land ooit. Minister van Defensie Vladimir Padrino López heeft gezegd dat dit nodig is omdat het land wordt bedreigd.

venezuela

Er zouden 500.000 militairen zijn opgeroepen voor de oefeningen. Dinsdag klaagde president Nicolás Maduro dat Amerikaanse spionagevliegtuigen het luchtruim van Venezuela schenden. Die Amerikaanse Awacs vliegen ook vanaf de Forward Operation Location (USFOL) op Curaçao.
Volgens waarnemers zijn de Venezolaanse oefeningen vooral bedoeld om indruk te maken op de binnenlandse vijanden van de regering van Maduro. Het olierijke land verkeert in een door wanbeleid en droogte ongekend diepe crisis. Er is gebrek aan alles en om energie te besparen heeft de regering onlangs de werkweek voor ambtenaren tot twee dagen teruggebracht.
De linkse Maduro is de opvolger van Hugo Chávez die in 2013 overleed. Diens socialistische ‘Bolivariaanse’ heilstaat loopt op zijn laatste benen. De dalende olieprijzen en foute of gemiste investeringen tijdens de gouden dagen van Chávez’ regime (1999-2013) hebben Venezuela tot de bedelstaf gebracht. De aanhang van Chávez verloor in december vorig jaar na zeventien jaar de meerderheid in het parlement. Dat probeert nu van Maduro af te komen, onder meer via een referendum dat de president wil saboteren.
Het minister van Buitenlandse Zaken scherpte gisteren het reisadvies voor Venezuela weer iets aan. Er werd al gemaand tot voorzichtigheid in en rond Caracas en langs de grens met Colombia wordt reizen ontraden. In het nieuwe advies is toegevoegd: ,,Reis alleen als het noodzakelijk is naar grote steden en dichtbevolkte gebieden in Venezuela. Zorg voor bekend en betrouwbaar transport.” De gebieden waar het ministerie op doelt liggen vooral langs de kust. Tot de steden die beter gemeden kunnen worden behoren Barquisimeto, Valencia, Puerto Cabello en Ciudad Bolivar.
Op pagina 7
NRC: Onrust in het
nabije Venezuela


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.