Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Caracas zal heftig protest aantekenen tegen de beweerde schending van het Venezolaanse luchtruim door de Verenigde Staten. Dat heeft president Nicolás Maduro deze week gezegd.

awacs
Hij maakte melding van tweemaal een schending door een Boeing 707 E-3, ook bekend als een Awacs, van bewaakt luchtgebied van Venezuela. Dit zou zijn gebeurd iets na 6.00 uur ’s morgens op zowel 11 als 13 mei.
De internationale media die hier melding van maken, waaronder UPI (persbureau United Press International) melden niet van waar deze vluchten zouden zijn opgestegen. Het is dus niet duidelijk of dit vanaf de US Forward Operating Location (USFOL) op de Curaçaose luchthaven Hato zou zijn gebeurd. De Amerikaanse consulaat-generaal in Willemstad is om een reactie gevraagd, maar daar was bij het ter perse gaan van deze editie nog geen antwoord op gekomen.
De Venezolaanse luchtmacht ontdekte het illegaal binnenvliegen voor ongebruikelijke spionageactiviteiten, aldus Maduro tijdens een persconferentie. Hij stelde dat de Awacs door Washington doorgaans worden gebruikt om in oorlogsgebieden communicatiesystemen van gewapende groepen op de grond te ondersteunen, of om elektronische telecommunicatieapparatuur van de regering en het leger onklaar te maken.
De president in het regeringspaleis Miraflores heeft de afgelopen weken al een paar keer verklaard dat de Amerikanen actief bezig zouden zijn een machtswisseling te orkestreren om Maduro uit het zadel te wippen. In het voorbije weekeinde kondigde hij de met 60 dagen verlengde noodtoestand af. Ook riep Maduro de strijdkrachten op extra militaire oefeningen te houden om voorbereid te zijn op ‘elk scenario’, waaronder een invasie van buitenaf.
UPI haalde een niet bij naam genoemde VS-functionaris aan die stelt dat Washington hoopt op elke andere uitkomst dan een economisch debacle of sociale gewelddadigheden. Er zijn redenen voor bezorgdheid dat deze zomer Venezuela voorrang geeft aan het afbetalen van schulden in plaats van importen, wat een en ander in een negatieve spiraal kan doen belanden.
Het Awacs-vliegtuig (Airborne Warning And Control System) is een op radar gebaseerd verkennings-, detectie-, en commandovoerings-, controle- en communicatiesysteem, ontwikkeld voor luchtruimbewaking en ‘battle management’ tijdens gecombineerde luchtoperaties. Aldus Wikipedia. Bij de USFOL op Hato staan regelmatig een of meerdere van dit soort toestellen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).