Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De examens van het voortgezet onderwijs beginnen vandaag voor 636 havo- en 184 vwo-examenkandidaten.

 

examenZij beginnen de examenperiode met het vak Papiaments. Het voorbereidend secundair beroepsonderwijs (vsbo) gaat morgen beginnen.
Dit jaar doen in totaal 1.640 vsbo-leerlingen examen, onderverdeeld in 415 examenkandidaten (in 2015: 411 kandidaten) in de praktisch basisgerichte leerweg (pbl), 471 examenkandidaten (in 2015: 502 kandidaten) in de praktisch kadergerichte leerweg (pkl) en de theoretisch kadergerichte leerweg (tkl) met 754 examenkandidaten (in 2015: 756 kandidaten).
In alle richtingen doen dit jaar iets minder kandidaten examen dan vorig jaar, zo heeft het ministerie van Onderwijs gisteren bekendgemaakt. Het totale aantal examenkandidaten is dit jaar 2.460. Vorig jaar was het aantal leerlingen dat examen aflegde nog 2.549. Ook op havo en vwo wordt een gering verschil opgemerkt: in 2015 was het aantal havo-examenkandidaten 691 en het aantal kandidaten dat op vwo-niveau examen aflegden, 189.
In totaal doen zeven havo/vwo-scholen mee aan het examen waarvan zes havo- en een vwo-school. Een totaal van 15 vsbo-scholen neemt deel aan het eindexamen. Dit jaar neemt Skol Avansá Integrá Humanista (Skaih) - de enige school met Papiaments als instructietaal - voor het eerst ook centraal examen af in de leerweg pbl.
De examenperiode duurt drie weken; op 26 mei vinden de laatste examens plaats. De uitslagen worden uiterlijk dinsdag 14 juni aan de vsbo-scholen bekendgemaakt, de uitslagen voor het vwo en het havo volgen een dag later op woensdag 15 juni. Herkansen kan in de periode van 20 tot en met 24 juni.
Ook dit jaar is er weer een examenlijn voor reacties en opmerkingen op de examens. Uiteraard kunnen ook algemene reacties op het examen gemeld worden. De examenlijn wordt beheerd door het Expertisecentrum voor Toetsen & Examens (ETE) en is bedoeld voor de scholen en kandidaten en andere belanghebbenden. De meldingen worden geregistreerd en door de ETE-toetsdeskundigen zorgvuldig afgehandeld. Afhankelijk van de aard van de meldingen geschiedt de afhandeling direct tijdens of na de examenperiode. De examenlijn kan gebeld worden via het algemene nummer van ETE (4343766). Per e-mail kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).