Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het masterplan voor het ombouwen van Parke Tropikal tot Curaçao Zoo & Nature Reserve is bijna klaar. Er wordt nu gewerkt aan de vormgeving en directeur Hubèrt Isenia hoopt het 70 pagina’s tellende document in juni te kunnen presenteren.

zookrok

Nu al is uitgelekt dat de uitvoering van het plan 30 miljoen gulden zal kosten.
Isenia lacht als deze krant hem met de cijfers confronteert. ,,Jawel dat klopt, maar niet in een keer hoor. Dat gaat verspreid over minstens drie jaar plaatsvinden. Bovendien is in de berekening van die 30 miljoen niet meegenomen dat we materiaal gedoneerd krijgen en vrijwilligers hiermee gaan bouwen. Het moet een community-project worden waar bedrijven en zorginstituten aan meewerken.” Er zijn al verschillende materiaalsponsors, maar het bouwen en beton storten kan nog niet beginnen. ,,Er is hier sprake van een parkgebied, dus we moeten vergunningen aanvragen. Het duurt even voordat die er zijn”, legt Isenia uit.
Isenia is zich bewust van de negatieve lading van het woord ‘dierentuin’. ,,Dierentuin, sanctuary, conservation area … ‘zoo’ betekent eigenlijk een verzameling van dieren, meer niet. Om aangesloten te zijn bij de Association of Zoos and Aquariums (AZA) moet je ‘zoo’ in je naam hebben, dus vandaar Curaçao Zoo & Nature Reserve.” Kooien zullen er niet meer worden gebouwd. ,,Bij mijn aantreden in 2012 heb ik gezegd: ‘Beestje dood, sloop de kooi’. In een moderne dierentuin horen geen kooien. Je zal als bezoeker het dier op meer afstand zien, in een meer natuurlijke omgeving, en je moet er wellicht voor door de bosjes kruipen.”
Als de infrastructuur op orde is en de Curaçao Zoo gevalideerd is door de AZA, hoopt Isenia ook met conservering van zeldzame diersoorten bezig te gaan. ,,We willen meer zijn dan een opvang voor afgedankte exotische dieren. Met conservering werk je onder toezicht aan een fokprogramma.” Toch zal de Curaçao Zoo beschikbaar blijven voor de door Stop Abuso di Animal platform (Sada) in beslag genomen of afgedankte dieren blijven opnemen en deze verzorgen als er uitzicht is op kwaliteit van leven. Helaas is dat niet altijd het geval. De twee op Bándabou in beslag genomen kaaimannen waren te lang te zeer verwaarloosd en na zorgvuldige afweging heeft de dierenarts de dieren laten inslapen. De bij de dierentuin afgeleverde kaaiman met overgewicht maakt het goed.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).