Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het geduld van de Dok-arbeiders is op. DokZij gingen gisteren in staking, omdat zij al jaren wachten op de uitbetaling van een tweede helft van hun toekomend achterstallig loon. Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen gulden, uit te betalen over 350 arbeiders, waarover inmiddels besloten is dat dit geld opgebracht wordt door ontwikkelingsbank Korpodeko (1 miljoen gulden) en Curaçao Airport Holding (CAH, 2,5 miljoen gulden).
Directeur van de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM holding), Getmar Caldera, legt uit dat het lang wachten is op een zogenoemde ‘ruling’ van de Belastingdienst. Het gaat om het toekennen van een speciaal belastingvoordeel voor de DOK-arbeiders. Naar verluid speelt ook een probleem mee met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de afdrachten voor de basisverzekering ziektekosten (BVZ). Omdat elke arbeider een ander bedrag uitbetaald krijgt, is dit een hele klus.
Over de twintig procent die advocaat Roelof Bijkerk toekomt, omdat hij jarenlang geprocedeerd heeft voor deze arbeiders, stelt Caldera dat dit van de uitbetaling aan de arbeiders afgetrokken wordt en dat Bijkerk dus ook zijn vergoeding krijgt. Toen het eindelijk ‘rond’ was dat de arbeiders uitbetaald zouden worden, dreigde volgens Bijkerk en zijn kantoor Van der Laarschot & Associates de vergoeding aan hem uit te blijven. Want, zo werd aangevoerd, het was niet door toedoen van de advocaat dat de arbeiders uitbetaald werden, maar omdat de regering dit zo besloten had. Onterecht, volgens de advocaat die jarenlang volgens het principe van ‘no cure no pay’ geprocedeerd heeft waarbij alle kosten voorgefinancierd zijn.
Uiteindelijk wonnen de arbeiders de rechtszaak in 2011. Daarna werd al gauw de eerste helft van hun loon uitbetaald. De tweede helft is nog steeds niet uitbetaald.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.