Door John van der Tol
Willemstad - Voorlopig even geen luxe leven meer voor Viviane V. uit België. KinderontvoersterDe vrouw werd in haar thuisland in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor onder meer oplichting en de ontvoering van haar eigen zoon naar Curaçao. Tot voor kort leefde ze nog een onbezorgd bestaan op villapark Zuurzak.
V. is een tijdje geleden van Curaçao naar Nederland gevlogen. Door een internationale signalering werd ze op luchthaven Schiphol door de Koninklijke Marechaussee aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) laat aan het Antilliaans Dagblad weten dat ze inmiddels is uitgeleverd aan België en dat ze daar haar straf uitzit.
De vrouw leek haar straf voor oplichting te ontlopen door met haar zoon Jeremy naar Curaçao te vluchten, maar daardoor maakte ze zich ook schuldig aan internationale kinderontvoering. De Nederlandse journalist John van den Heuvel ging daarom een jaar geleden naar haar op zoek. Voor zijn misdaadprogramma bracht hij het leven en de schuilplaatsen in kaart van mensen die voor het OM vluchten.
Uiteindelijk had Van den Heuvel informatie dat V. van plan was om Curaçao te verlaten. ,,We kregen na onze uitzending een concrete tip toen ze op het punt stond te vertrekken. We hebben dit direct doorgegeven aan het Openbaar Ministerie op Curaçao, waarna ze op Schiphol uit de rij is geplukt en is gearresteerd.”
Viviane V. is in 2013 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Ondertussen verbleef ze in haar luxe huis in villapark Zuurzak. België probeerde V. nog terug te halen, maar door een fout in het uitleveringsverzoek kon Curaçao de vrouw niet arresteren. Sindsdien is er ook geen nieuw verzoek meer ingediend, zegt het OM op Curaçao.
Drie jaar na haar veroordeling zit Viviane V. alsnog achter de tralies. En dat tot vreugde van misdaadjournalist John van den Heuvel. ,,Ik ben blij dat onze inspanningen uiteindelijk tot de arrestatie van deze vrouw hebben geleid.”
Ondanks dat V. een hereniging ‘stelselmatig’ probeert te voorkomen, heeft haar ex weer ‘voorzichtig contact’ met zoon Jeremy, zegt zijn advocaat Eric Bokkes tegen deze krant. ,,Ze bouwen dat weer langzaam op nadat zij jarenlang van elkaar zijn weggehouden.” Jeremy woont op dit moment in een speciaal opvanghuis in België en elke twee weken ziet hij zijn vader, aldus Bokkes.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).