Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Ter gelegenheid van de honderdjarige geboortedag van George Maduro organiseert Stichting De Cultuur Kameleon in samenwerking met de Vertegenwoordiging van Nederland de tentoonstelling ‘George Maduro, verzetsheld van Curaçao’. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Maduro
,,George was iemand die keer op keer de keuze maakte om te handelen in het belang van anderen. Hij legde daarmee zijn eigen leven in de waagschaal en heeft dat uiteindelijk met de dood moeten bekopen. Hij is een absolute held in morele zin en daarmee een voorbeeld voor ons allen,” aldus projectleider Saskia Luckmann-Meijer gisteren. ,,Zijn honderdste geboortejaar blijkt een goede aanleiding om diepgaand onderzoek te doen in binnen- en buitenland naar zijn leven, bijzondere daden en onbaatzuchtig handelen.”
De Vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao, Henk Brons, heeft het initiatief genomen voor de organisatie van de activiteiten op Curaçao. ,,De Vertegenwoordiging is gevestigd in het geboortehuis van George Maduro. Dat schept een band. We willen er graag aan bijdragen de herinnering aan George Maduro levend te houden, juist bij de Curaçaose jeugd voor wie hij een inspiratie kan zijn.”
De tentoonstelling zal te zien zijn van eind augustus tot en met december 2016, in de Nationale Bibliotheek Frank Martinus Arion. Daarnaast komt er ook een uitgebreid educatief programma voor alle leerlingen tussen 10 en 15 jaar, inclusief rondleidingen en lesmateriaal in het Nederlands en Papiaments. Ook zijn de voorbereidingen voor een stripboek en korte film over het bijzondere levensverhaal van deze oorlogsheld in volle gang. Alle leerlingen krijgen tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling de film te zien en een stripboek - in het Nederlands of het Papiaments - mee naar huis. De strip zal voor ieder ander verkrijgbaar zijn bij de tentoonstelling of in de boekhandel.
In Nederland wordt George Maduro ook op een bijzondere manier herdacht. Madurodam, door de ouders van George Maduro opgericht ter nagedachtenis van hun zoon, zal een standbeeld onthullen op zijn verjaardag, 15 juli. Tevens verschijnt een uitgebreide biografie van de hand van Kathleen Brandt-Carey onder de titel ‘Ridder zonder vrees of blaam’. De biografie zal tijdens de opening van de tentoonstelling op Curaçao worden gepresenteerd. Daarnaast wordt op 21 april in Madurodam de Dachaulezing uitgesproken door Eerste Kamerlid Joris Backer. De Dachaulezing is een initiatief van het Nederlands Dachau Comité en staat jaarlijks in het teken van oud-gevangenen uit concentratiekamp Dachau. Dit jaar is dat George Maduro. Ook hij stierf - kort voor de bevrijding - in Dachau.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).