Oud-directeur Asphalt Lake Recovery: Onnodig kwetsend
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Politie, de afdeling georganiseerde misdaad, het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en justitie hebben gisteren zeven invallen gedaan bij woningen en kantoren van ondernemers.

asfaltmeer

Dit gebeurde op verzoek van justitie in Nederland, dat hiervoor ook milieurechercheurs naar Curaçao heeft gestuurd. ,,Het is een rechtshulpverzoek uit Nederland”, zegt woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM).
Het gaat om een onderzoek naar inferieure producten uit het asfaltmeer van Curaçao die in Europa door een bedrijf in België zouden zijn gemengd met duurdere stookolie. Woordvoerder Marieke van der Molen van het Functioneel Parket in Rotterdam zegt desgevraagd dat het om een uitgebreid onderzoek gaat, dat al enkele jaren loopt: ,,Het is een project dat we de naam ‘Andante’ hebben gegeven. Dat is gericht op illegale afvalverwerking.”
Hoewel politie en OM geen namen noemen wordt bij rondvragen duidelijk dat de autoriteiten doorzoekingen hebben gedaan bij het bedrijf Asphalt Lake Recovery, bij oud-directeur Karel Aster van dat bedrijf en trustkantoor United Trust.
Gregory Elias van United Trust laat desgevraagd weten ‘dat noch hij (zoals op de sociale media wordt gespeculeerd) noch United onderwerp van het onderzoek is’. ,,Dit betreft een Nederlands onderzoek, naar een vennootschap die lokaal onder andere wordt vertegenwoordigd door United als mededirectrice. Het bezoek was van korte duur. Gevraagd werd om dossiers van de vennootschap, die wij direct beschikbaar hebben gesteld. Wij hebben terstond alle medewerking verleend.”
Banken, notaris- en accountantskantoren en ook trustbedrijven krijgen wel vaker van justitiële autoriteiten verzoeken om documenten van cliënten, waar in de regel meteen aan wordt voldaan. Volgens ooggetuigen zijn ook panden in Herst, Van Engelen en Piscadera doorzocht. Dit kon echter niet worden bevestigd.
Een van de adressen waar een huiszoeking is gedaan is de woning van oud-directeur Aster van Asphalt Lake Recovery. Hij is boos op justitie in Nederland: ,,Ik vind de inval onnodig en bijzonder kwetsend.” Aster voegt eraan toe dat hij al vijf jaar niet is betrokken bij de directie van Asphalt Lake Recovery: ,,Ik ben alleen nog een kleine aandeelhouder.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).