Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Orde van Advocaten heeft onlangs twintig persoonlijke alarmen aangeschaft en deze aan minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie overhandigd. gevangenisHet is de bedoeling dat deze zullen worden uitgereikt aan bezoekende strafadvocaten en sociaal werkers die alleen met een cliënt in de spreekruimtes van Sentro di Detenshon i Korekshon Kórsou (SDKK-gevangenis) of andere cellencomplexen verblijven.
Strafadvocates Marie-José Eisden en Paula Janssen zetten zich al meer dan vier jaar in voor verbetering van de veiligheid en inrichting van de spreekruimtes in de gevangenis en cellencomplexen op Curaçao. Eisden, vice-deken van de Orde van Advocaten, geeft aan dat er al veel is verbeterd wat betreft de inrichting. ,,Vier jaar geleden zat je met de cliënt in een oude cel zonder airco met zo’n zware deur en tralies. Wie achter die deur ging staan, kon het gesprek afluisteren. Inmiddels zijn de spreekruimtes opgeknapt en voorzien van nieuw meubilair, verf en airco.” Ook is de traliedeur vervangen door een doorzichtige deur en is er geluidsisolatie aangebracht.
Het wachthuis van de bewaking is dichtbij, maar de spreekruimtes staan niet onder direct toezicht. ,,Helaas zijn er tot op heden geen noodknoppen geplaatst. Als er nu een bedreigende situatie ontstaat, moet ik gillen en hopen dat de bewaker mij hoort.” Reden voor de Orde van Advocaten Curaçao om zelf twintig persoonlijke alarmen aan te schaffen. Eisden: ,,We hebben deze alarmen op 29 maart aan minister Navarro overhandigd. Het is de bedoeling dat deze persoonlijke alarmen aan de bezoekende advocaten en sociaal werkers worden overhandigd als zij met cliënten in de spreekkamers gaan verblijven. Zo’n alarm maakt een hard loeiend geluid, waarmee zeker de aandacht van de bewakers zal worden getrokken.”
Het is de bedoeling dat deze persoonlijk alarmen verdeeld worden tussen cellencomplexen (van de politiebureaus in Rio Canario en Barber) en de gevangenis. Waarom er nog geen noodknoppen in de spreekruimtes zijn aangebracht, is niet bekend bij de Orde van Advocaten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).