Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De kerk Santa Famia in Otrobanda is asbestvrij. De deuren zijn weer open en de renovatie binnen in de kerk kan nu worden afgerond.

famia

Dat zegt broeder Franklin Clemencia van het bisdom Willemstad.
Gistermiddag werden op een truck nog witte zakken met de tekst ‘bevat asbest’ geladen. De big bags met het asbest-logo zijn speciaal gemaakt voor het afvoeren van asbest en asbesthoudende materialen. De zakken werden naar de Landfill van Selikor bij Malpais gebracht, waar een speciale sectie is voor het begraven van gevaarlijke stoffen. Dat moeten volgens Clemencia ‘de laatste restjes zijn geweest’. ,,Alle asbest uit de kerk is opgeruimd. Ook de metingen zijn verricht en alles is goed.”
Nu de asbest verwijderd is, kan ‘waarschijnlijk al volgende week’ worden begonnen met de laatste loodjes van de renovatiewerkzaamheden: pleisteren van een deel van een muur en een stukje van het plafond, schilderen en het aanleggen van de elektriciteit. Clemencia verwacht dat de kerk binnen drie maanden weer open gaat voor het publiek.
Met de verwijdering van de asbest in de kerk kon worden begonnen nadat het bisdom onder haar gelovigen eind vorig jaar bijna 250.000 gulden ophaalde met collectes. De werkzaamheden hadden toen maanden stil gelegen. Eerder werd al asbest gesaneerd in de wandpanelen en het dak van het gebouw. De kosten daarvan waren wel begroot en werden gedekt met de 1,4 miljoen gulden die raffinaderij Isla in 2014 beschikbaar stelde voor de grote opknapbeurt van de Santa Famia-kerk.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.